Nou intent d'Ernest Maragall per aconseguir l'alcaldia de Barcelona, a quatre dies pel ple de constitució municipal. Lluny de rendir-se, el candidat republicà ha anunciat aquest dimarts a la tarda que es presentarà a la investidura. Després que Ada Colau anunciés que també s'hi presentarà i que està disposada a acceptar "tots els vots" per ser alcaldessa, en referència als de Manuel Valls, Maragall ha volgut fer un darrer intent i ha fet un gir en l'estratègia negociadora. Tot i insistir en un govern bipartit amb Barcelona en Comú, ha aixecat el vet i ha obert la porta a una reunió a tres amb el candidat del PSC, Jaume Collboni. 

Maragall, que ha anunciat que aquest dimecres reprendrà les negociacions amb els Comuns, ha obert la porta a una reunió conjunta amb Colau i Collboni, per sentit "democràtic", tot i que ha defensat que la seva proposta és que els socialistes estiguin fora de l'executiu. "Hi ha diferència, però reunim-nos i constatem fins a on és així", ha defensat, al que ha afegit que estan "tan lluny del PSC que es fa impossible qualsevol acord que els inclogui en un pacte de govern". El republicà ha defensat que només podria contemplar aquesta opció si els socialistes signessin un compromís per la llibertat dels presos i amb el referèndum.

Amb aquesta nova aposta, els republicans volen evidenciar que el tripartit que proposa Colau és impossible i "no té sentit", en paraules del mateix Maragall, i intenten que els Comuns s'hagin de tornar a mullar. Tot i això, cal recordar que el plenari de Barcelona en Comú es va reunir divendres passat i va decidir que Colau fes el pas per aconseguir l'alcaldia. Investidura que tindria garantida, en aquests moments, amb els vots del PSC i de Manuel Valls. 

Nova proposta de govern "progressista i republicà"

Davant d'aquesta situació, Maragall ha defensat els nous moviments dels republicans i ha reivindicat que "com a força més votada" no es podien "quedar contemplant l'horitzó a tres dies de la constitució de l'ajuntament". Per això, l'alcaldable d'ERC ha fet arribar als Comuns una nova proposta d'acord, que debatran en la reunió d'aquest mateix dimarts.

Concretament, segons ha explicat Maragall, ERC proposa un govern 50-50, amb una figura "de màxim rang" per sota de l'alcalde per Colau i que s'organitzi en sis grans àrees: presidència i relacions internacionals, cohesió social, urbanisme i transició energètica, impuls i desenvolupament econòmic, educació i cultura i, finalment, una de règim intern, districtes i espais públics i seguretat.

L'acord també inclou dos grans àmbits, un de compromís "pel progrés, l'equitat i la justícia social"; i un altre "compromís republicà". En aquest segon punt, la proposta exigeix "buscar solucions a la repressió i la judicialització", "promoure l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats" i "avançar en l'acord per la celebració d'un referèndum".