El govern d’Ada Colau no està disposat a perdre ni un sol dia per aprovar els pressupostos del 2016. El fet és que, després de diversos canvis al text, fruït de dues setmanes intenses de negociacions amb la CUP, s’albira un possible vot favorable dels anticapitalistes, que decidiran les tretze assemblees locals al consell polític d’aquest dimecres.

El ple, que es convoca per via extraordinària, s’ha comunicat avui als diversos grups municipals i se celebrarà dijous, segons han confirmat a El Nacional fonts de l’Ajuntament. La previsió és que se celebri a la tarda, si bé encara no hi ha una hora concreta fixada.

La decisió de l’executiu, que porta dies remarcant que “cada dia que passa és més difícil executar un pressupost”, no compta amb el beneplàcit de la CUP, que consideren que és molt “just”.

Números

Si finalment els cupaires decideixen donar el 'sí' als comptes, Colau aconseguiria finalment sumar els regidors necessaris per superar els vots en contra dels grups de CiU, PP i Ciutadans (18). De fet, només amb un n’hi hauria prou.

Des del primer 'no' de la CUP Capgirem, el 21 d’abril, hi ha hagut converses amb els equips de Barcelona en Comú gairebé cada dia. Les negociacions s'han dividit per àrees temàtiques, i han anat a tocar concretament les 10 demandes indispensables, també anomenades pedalades, que van posar sobre la taula els anticapitalistes. 

Els comuns, segons ha pogut confirmar aquest diari, s'han avingut a almenys 5 de les 10 "pedalades". De fet, és la xifra màxima a partir de la qual la CUP va revelar fa dues setmanes que no es rebaixaria.

Les 5 pedalades

La més polèmica és el compromís que finalment ha volgut adquirir l'Ajuntament a dissoldre la Unitat de Suport Policial (USP) de la Guàrdia Urbana, que la formació anticapitalista assimila als antiavalots dels Mossos d'Esquadra. La segueix la creació d'un Carnet de Ciutat, pel qual els sense papers tindran accés a tots els serveis públics, siguin sanitaris, laborals o de transport. Al text també s'hi inclouen remunicipalitzacions, com la de BTV, que necessitarà assumir entre 160 i 180 persones, així com el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) destinat a víctimes de violència masclista.

Les restants són la renda universal per les dones, que es proporcionarà a partir de la tardor, i que té l'objectiu de posar les bases d'una renda mínima per tots els barcelonins el 2017, i els ajuts urgents al lloguer, que sumaran un total de 8 milions d'euros.