Oficialment, la campanya electoral del 10-N durarà -només- 8 dies. El cert, però, és que ja fa dies que la política espanyola s'ha submergit en la batalla, que és especialment cruenta entre els líders dels dos partits que presumiblement van intentar ser socis, PSOE i Unidas Podemos. Una batussa a la llum de tots els focus que repercuteix més enllà de Madrid i que ja truca a la porta de l'Ajuntament de Barcelona

Pedro Sánchez va triar aquest dijous al vespre el plató de La Sexta -un dels informatius de referència del votant de Podemos- per carregar no només contra el partit de Pablo Iglesias, sinó també contra les confluències. Per justificar la repetició d'eleccions va afirmar que "no podria dormir" si presidís un govern amb ministres de Podemos i va referir-se a Ada Colau per posar de manifest que la seva posició en relació al judici al procés seria motiu de crisis constants a Moncloa. Va posar com a exemple el suport de l'alcaldessa i el seu partit a cridar la ciutadania a manifestar-se per respondre a la sentència si és condemnatòria. 

La paradoxa és que el president espanyol en funcions fa aquestes declaracions quan en paral·lel el seu partit manté un pacte de govern amb els comuns a l'Ajuntament de Barcelona. De fet, el PSC afirma que són conscients de la discrepància amb els seus socis en aquest punt, però que això no afecta l'estabilitat del govern municipal. Val la pena recordar, però, que durant el mandat anterior i precisament arran del procés, concretament del suport del PSC al 155, Colau va expulsar els socialistes del seu govern. 

"La ciutadania no és tonta"

L'alcaldessa, però, mira de blindar el seu pacte amb el PSC de la batalla. "Estic molt contenta i orgullosa que a Barcelona nosaltres sí que haguem fet un acord de govern d'esquerres, jo sí que el defenso, estic molt contenta d'haver-lo fet, crec que està funcionant bé", ha afirmat aquest divendres. Això sí, Colau no s'ha estalviat les crítiques a l'actitud de Pedro Sánchez tot lamentant que "no faci ni una mínima autocrítica i que no defensi un govern d'esquerres". Sobre això, l'ha acusat "desobeir el vot de la ciutadania i dels seus propis votants" que la nit de les eleccions "li deien 'con Rivera no'". 

En relació als retrets de Sánchez per l'opinió dels comuns sobre el judici als líders independentistes, Colau s'ha mostrat sorpresa perquè assegura que la seva "posició respecte a la judicialització de la política no és nova i no ha estat inconvenient per pactar a Barcelona". I ho ha rematat subratllant que "la ciutadania no és tonta, és una falta de respecte". 

L'alcaldessa encara ha disparat un darrer cartutx a la línia de flotació de la precampanya del PSOE. "A mi el que no em deixa dormir és que Pedro Sánchez no hagi complert el seu compromís de regular els lloguers o que no hagi derogat la reforma laboral".