Ens trobem a molt pocs dies de conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders que van comandar el procés a les institucions i al carrer fins l'octubre de 2017. Govern i partits independentistes treballen contra rellotge per consensuar una resposta unitària que també inclogui els comuns. Aquest dimecres al matí, hi ha hagut un assaig general en aquest sentit. Ha estat a l'Ajuntament de Barcelona, a iniciativa d'ERC. 

Els republicans han dut a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció una proposta de reacció institucional en cas que, com preveu tothom, la sentència sigui condemnatòria, amb la intenció d'arrossegar-hi Ada Colau i forçar-la a desmarcar-se dels seus socis al govern municipal, els socialistes. I és que el partit de l'alcaldessa té una majoria alternativa a la qual pot optar, que són les forces independentistes. Barcelona en Comú (10 regidors) + ERC (10) + JxCat (5) sumen nou vots més que la resta de formacions (Cs, Barcelona pel Canvi i el PP). 

El document, aprovat per 25 vots a favor i 16 en contra, expressa que les persones enjudiciades ho són per motius polítics, exigeix l'alliberament immediat de presos i exiliats, defensa el referèndum, denuncia regressió de drets a l'Estat espanyol i qüestiona l'enjudiciament de la política i es compromet a donar suport a Govern i Parlament a les actuacions que s'emprenguin, en tant que siguin transversals i inclusives.

Tot i donar-hi suport, des de JxCat Elsa Artadi ha expressat el seu malestar pel fet que ERC no hagi consensuat aquesta iniciativa també amb el Govern de la Generalitat. La votació ha dividit la coalició de govern municipal, comuns i PSC, com ja va passar quan es va decidir tornar a penjar el llaç groc a la façana de l'Ajuntament.