És 5 d'agost i mitja Barcelona és buida. Això és una tradició de cada estiu i no és notícia. Sí que ho és, en canvi, que el 25% dels regidors de l'Ajuntament no es presentin a un ple extraordinari, encara que se celebri en ple agost. Aquest dilluns ni l'alcaldessa ni 6 regidors dels comuns –dels 10 que tenen– no han assistit a la sessió convocada per debatre sobre els atemptats del 17-A d'ara fa dos anys. 

Fins a 10 de les 41 cadires de la sala de plens eren buides. Segons ha explicat l'equip de govern a la resta de grups, l'alcaldessa ha agafat uns dies de vacances. Al seu lloc, la segona tinent d'alcaldia i regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, assumeix les funcions d'alcaldessa accidental. Aquest matí Sanz ha comandat el ple, i se li ha notat la inexperiència en alguns moments, per exemple quan Cs ha demanat vot nominal i ha hagut de demanar a la secretaria si calia demanar el consentiment o no a tots els grups (minut 5:42 del vídeo), o quan no tenia clar a l'hora de repartir els torns de paraula l'ordre de representació dels grups municipals (minut 6:03).

 

Comptant-hi l'alcaldessa, han faltat 7 regidors –i també membres del govern municipal– de Barcelona en Comú. És a dir, la immensa majoria del grup ha fet campana. Només 3 s'han presentat: Janet Sanz, Joan Subirats i Lucía Martín. La resta, Jordi Martí, Laura Pérez, Eloi Badia, Gemma Tarafa, Marc Serra, Jordi Rabassa i la mateixa Colau no s'hi han presentat. També hi han faltat la regidora socialista Rosa Alarcón i la d'ERC Maria Buhigas. I encara una absència més, en aquest cas forçosa, la de Joaquim Forn, en presó preventiva a Lledoners i a qui la justícia no permet assistir als plens tot i ser regidor de ple dret.