Fins a 10 seients buits aquest dilluns al matí durant el ple extraordinari per exigir al Congrés una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. La iniciativa, impulsada per ERC i Junts per Catalunya, ha tirat endavant amb els vots dels dos partits independentistes i també dels Comuns. Ha estat la primera divisió dels socis de govern ja que el PSC s'hi ha oposat, juntament amb Cs, Valls i el PP. 

Entre els absents, la pròpia alcaldessa Ada Colau, que s'ha agafat uns dies de vacances, i Joaquim Forn, a la presó de Lledoners i a qui la justícia no permet assistir als plens municipals tot i que va prendre possessió de l'acta de regidor i no se l'ha suspès.

ERC i JxCat han explicat que han forçat aquest ple no per sumar-se a cap teoria de la conspiració, sinó per "responsabilitat democràtica", després de les revelacions del diari Público que apunten a una relació entre el CNI i Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll i suposat cervell dels atemptats, que segons les informacions hauria estat confident dels serveis secrets de l'Estat. La proposta aprovada insta a investigar la relació d'Es Satty amb els cossos de seguretat i d'informació de l'Estat, així com esclarir els dubtes generats entorn de l'atemptat.

El Congrés dels Diputats ha rebutjat fins a dues vegades la creació d'una comissió d'investigació per posar llum a les ombres que planen sobre el 17-A. I res no fa pensar que això hagi de canviar, tenint en compte que fins ara el PSOE, el PP i Cs han anat a l'una. Elsa Artadi (JxCat) i Jordi Coronas (ERC) han assenyalat la diferència que això suposa en relació a altres països europeus com són França, el Regne Unit, Bèlgica o Alemanya, que sí que han organitzat comissions d'investigació després d'haver patit atemptats terroristes. 

En veure que faltaven un gruix important de regidors, especialment de Barcelona en Comú, Cs ha demanat que la votació fos nominal. Finalment, 16 edils (d'ERC, JxCat i Comuns) hi han votat a favor i 15 en contra (PSC, Cs, Barcelona pel Canvi i PP). Per tant, quan no fa ni un mes que ha començat a caminar, els socis del govern municipal, PSC i Barcelona en Comú, han viscut la primera divisió interna.