L’endemà de les eleccions municipals 2023, hi haurà un nou judici contra manifestants. L’Audiència de Barcelona jutjarà dilluns vinent quatre persones, a qui la Fiscalia acusa de desordres públics durant la manifestació contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans, al passeig de Sant Joan, el 16 d’octubre de 2019. En concret, demana quatre anys de presó per a tres dels acusats, i a set anys i sis mesos de presó per al quart processat, a qui acusa d’haver cremat contenidors d’escombraries -tot i que sense detallar-ne quants- durant la protesta. Aquesta persona va passar un mes en presó preventiva. L'organització Alerta Solidària ha expressat el seu suport als quatre encausats, especialment a Roger, veí de les Terres de l’Ebre, a qui la Fiscalia demana quatre anys de presó, en el que qualifica "un nou judici polític".

Els fets es van iniciar amb una protesta davant del Departament d’Interior, convocada per les xarxes socials, cap a les vuit del vespre, on es van aplegar unes 10.000 persones, en el tercer dia de les protestes contra l’elevada condemna als líders catalans. La Fiscalia, en l'escrit d’acusació, relata que distints grups de persones van començar a “alterar la pau pública” i van tirar objectes i pedres contra el cordó policial, així com posar objectes i contenidors a la calçada, per evitar la circulació. Grups de manifestants van dirigir la protesta fins a la plaça d’Urquinaona, i després de diversos incidents, els acusats van ser detinguts de matinada, quan marxaven pel carrer Fontanella.

Un escut amb l’estelada

En l’escrit d’acusació, la Fiscalia relata que els acusats "es cobrien la cara amb tapaboques per no ser reconeguts" i un d’ells portava "un casc, una armilla antitrauma, guants, botes militars i un escut d’uns 60 centímetres de diàmetre amb una estelada i una barra de ferro de grans dimensions", i que van protagonitzar diferents desordres, i que l'acusat del pal va fer destrosses a un caixer. Per això, la Fiscalia acusa els quatre manifestants del delicte de desordres públics, amb l’agreujant de disfressa i provocar-ho en una manifestació, aquest darrer agreujant s'ha retirat del nou delicte de desordres públics.

Danys amb incendi

 A l’acusat que portava el pal, la Fiscalia li demana cinc anys de presó pel delicte de desordres públics, més dos anys i sis mesos de presó pel delicte de danys per incendi, per la crema de contenidors, i que pagui una multa de 1.080 euros per un delicte lleu de lesions. El Ministeri Públic hi afegeix que els acusats indemnitzaran l’Ajuntament de Barcelona pels danys, dels quals no s’adjunta el peritatge ni el seu valor.

En els darrers judicis, la Fiscalia ha optat per no modificar el delicte de desordres públics, reformat el desembre passat, i demanar que s’apliqui als acusats l’antic redactat, en assegurar que els és més beneficiós, tot i no fer-se una explicació clara i concloent.