L'activista turc Can Dündar , represaliat pel president Erdogan, ha visitat Jordi Cuixart a la presó de Lledoners. En un article d'opinió publicat al diari alemany Zeit Online, s'ha referit a la situació que viu el president d'Òmnium i el seu fill quan el visita a la presó. "Com es pot permetre que Putin i Erdogan d'aquesta manera puguin dir: 'Ho veieu, coses com a casa nostra també passen a Europa'?", ha exposat amb contundència. Dündar recorda que Cuixart va ser empresonat quan el seu fill Amat només tenia sis mesos i que quan era a Madrid, cada setmana feia 650 quilòmetres d'anada i tornada amb la seva mare, Txell Bonet, per poder veure al seu pare. "Amat va aprendre a caminar al tren, camí de la presó", ha detallat.

"Dues setmanes després del referèndum d'independència a l'octubre de 2017, va ser arrestat juntament amb set polítics més", ha descrit. "Han hagut d'esperar un any per rebre l'acusació" i ha detallat que "el passat 18 de novembre, els activistes catalans van ser acusats de rebel·lió". L'activista recorda que els hi poden caure entre 17 i 25 anys.

can dündar zeit

"Veure'l darrere el vidre va ser una sorpresa amarga", ha expressat. "Fa tres anys, estava en una gàbia de vidre per unes acusacions similars a Istanbul". I ha exposat que "la història de Cuixart també em va recordar a la de l'empresari i pioner Osman Kavala, empresonat durant més d'un any sense càrrecs a Turquia". D'aquesta manera, Dündar destaca que "la diferència és que Turquia és un règim repressiu amb un registre negatiu de drets humans, però Espanya és un Estat membre democràtic de la UE" i ha lamentat el silenci de la Unió Europea en aquesta qüestió.

L'activista ha recordat en el text unes paraules de Cuixart sobre el seu empresonament: "El preu és elevat però estic aquí perquè el meu fill i la seva generació puguin viure en llibertat. Més tard estarà orgullós del seu pare".

Dündar ha conclòs el seu article fent una reflexió: "No sé si Europa pot trencar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Però es trencarà (Europa) si ignora els drets".