​Malgrat el veto de l’Ateneo de Madrid, l’acte per la llibertat dels presos polítics s’ha pogut celebrar al centre de Madrid. A la llibreria Blanquerna s’hi han reunit aquest dissabte algunes figures del moviment republicà i sindicalista de tot l’Estat, com el diputat d’ERC Joan Tardà o el d’Unidos Podemos Diego Cañamero. “Volíem visualitzar un fet que es vol amagar: que a Espanya hi ha presos polítics”, han sostingut els organitzadors. La sala ha quedat desbordada.

Juan Miguel Fernández, de l’entitat organitzadora Comitè per l'Aliança de Treballadors i Pobles, ha arrencat l’acte denunciant que “la pressió de tots els poders fàctics” va portar al veto de l’Ateneo. No obstant això, s’ha felicitat per la celebració de l’acte. “Ens afecta a tots. No és un problema català, és un problema de tots els republicans d’Espanya”, ha avisat Fernández.

L’acte ha demanat la “llibertat dels presos republicans catalans”, la derogació de la llei mordassa i la supressió de l'article 315.3 del Codi Penal, que preveu presó per a accions de piquets en una vaga.

En nom dels presos, Ferran Civit, de l’Associació Catalana pels Drets Civils, ha volgut agrair als assistents la seva presència. “Gràcies de tots els presos i exiliats, perseguits políticament”, ha assenyalat Civit, que ha dit que, malgrat que “la sentència està escrita”, no es rendiran. “Quan defensem un dret, els defensem tots”, ha defensat.

"No legitimem la restauració borbònica"

Joan Tardà ha sostingut que “el republicanisme català mai no ha legitimitat la restauració borbònica”, i ha estès la seva solidaritat a la resta de pobles de l’Estat. “Des del republicanisme català sempre ens hem sentit interpel·lats”, ha afirmat el portaveu d’ERC al Congrés. “A més de republicans, som profundament iberistes. Visca la Tercera República Espanyola i visca la República Catalana!”, ha reblat.

Arribada des de Barcelona, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha traslladat l’agraïment dels seus predecessors, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, pels qui la fiscalia demana 17 anys de presó. “Estan intentant convertir un dret en un delicte”, ha avisat Paluzie. “La primera vulneració és la del dret a l’autodeterminació, i a partir d’aquí arriba tota la resta d’abusos”, ha afirmat. I ha insistit: “Aquest és l’objectiu, impedir el dret a l’autodeterminació”.

El diputat d’Unidos Podemos i portaveu del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), Diego Cañamero, ha advertit que “el problema català no es pot resoldre ni amb decrets ni amb botes, sinó amb vots”. Ha fet una crida a la mobilització de sindicats i moviments socials. “És molt important que el poble no oblidi mai que el seu parlament és el carrer”, ha defensat Cañamero.

Des del sindicat CCOO, a nivell personal, Pablo García ha denunciat que, malgrat no compartir el que van fer els dirigents independentistes, és una “barbaritat” el temps que porten a la presó i les acusacions contra ells. “Des de les nostres organitzacions hem d’aixecar la veu a tota Espanya", ha sostingut. El dirigent d’UGT José Miguel Villa ha assenyalat “la pressió contra les organitzacions com CCOO i UGT perquè no vinguem a expressar les nostres posicions”. Ha exigit no només l’alliberament, sinó el cessament de tota persecució judicial perquè “no han comès cap delicte”.

També hi han participat sindicalistes alemanys, francesos i portuguesos, que han demanat la llibertat dels “presos polítics catalans” i han denunciat els “judicis il·legals”.