La Moncloa ja té tot llest per a l’homenatge d’Estat a les víctimes del coronavirus. Ja hi ha data i lloc: el dijous a les nou del matí a la Plaça de l’Armeria del Palau Reial de Madrid. També la logística i els convidats, des de la família reial, el president Pedro Sánchez i el govern espanyol en ple fins als 17 presidents autonòmics, passant pels principals dirigents de la Unió Europea o el secretari general de l’OMS. No obstant això, la majoria de presents a l’acte seran víctimes, familiars i treballadors essencials. De fet, els únics parlaments seran el del germà d’una víctima madrilenya i el d’una sanitària catalana, concretament una infermera de l’Hopistal Vall d’Hebron de Barcelona. Bé, el rei Felip VI clourà l’acte que presidirà amb un discurs. Les víctimes en total seran un centenar.

L’assistència prevista pel govern espanyol és superior a les 400 persones, sempre garantint la distància de seguretat. D’aquests, tres cinquenes parts seran representants de la societat civil. N’hi arribaran de tot l’Estat: La Moncloa ha demanat a tots els presidents autonòmics que convidessin quatre víctimes o membres de la societat civil dels seus territoris. A banda d’aquestes víctimes, segons fonts de l’executiu, totes les sol·licituds de víctimes que han arribat tant a Presidència com a la Casa Reial han estat ateses i assistiran a l’acte. Les víctimes en total seran un centenar. També hi haurà treballadors essencials, des de periodistes i caixers fins a escombriaires o funeraris, passant per militars o agricultors. Hi haurà representants de tots els cossos policials, també dels Mossos i l'Ertzaintza.

Les altres dues cinquenes parts seran invitacions institucionals. Hi assistiran la família reial, el govern espanyol en ple, el poder judicial, les presidentes del Congrés i el Senat i tots els presidents autonòmics, sense excepció. A banda, també hi haurà el president del Parlament Europeu, David Sassoli; el president del Consell Europeu, Charles Michel; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; l’alt representant de la UE, Josep Borrell; el director general de l’OMS, Tedros Adhanom, o el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. Demà a la nit estan convidats a un sopar a La Moncloa amb el president Sánchez.

L’única autoritat que no podrà venir, segons La Moncloa degudament justificat, és l’expresident Felipe González. Tampoc el grup parlamentari de Vox, que ja va avançar que no hi volia assistir. Des del govern espanyol veuen “inacceptable” i “reprovable” l’absència d’un partit.

De fet, l’acte estarà presidit per la bandera espanyoles, les de les 17 comunitats autònomes, la de la Unió Europea, la de Nacions Unides i la de l’OTAN. L’acte, que durarà al voltant de 35 minuts, es farà en castellà, català, euskera, gallec, francès i anglès. Al centre de la plaça hi haurà un peveter, on totes les autoritats, en parella acompanyades d’una víctima, dipositaran roses blanques en record dels morts que ha deixat la pandèmia. Estaran presents dotze representants de totes les confessiones religioses. El cost aproximat és de 22.000 euros, la majoria del pressupost per transportar i allotjar les víctimes

Des de La Moncloa subratllen que és una cerimònia civil i d’Estat per a la qual no tenien cap mena de precedent. Vol representar “la unitat de tots els poders de l’Estat i de totes les administracions públiques amb la societat civil”. L’objectiu és “reconfortar els familiars” i homenatjar les víctimes i treballadors essencials. De fet, en les pròximes setmanes, el Consell de Ministres tramitarà medalles del mèrit civil a professionals que hagin entregat la seva vida per ajudar a frenar la pandèmia. Es farà a partir dels llistats que passin les mateixes comunitats autònomes.