"Que el dolor i les llàgrimes d'aquests dies ens enforteixin i que ens menin amb esperança a un futur millor". Així s'ha expressat el president de la Generalitat, Quim Torra, en el seu breu parlament per donar el tret de sortida a l'acte d'homenatge a les víctimes de la covid-19, els ciutadans i els professionals que lluiten contra la pandèmia.

Torra ha constatat que "el món que havia de venir ja és aquí". "Forgem-lo plegats, fem-ho amb compromís, amb solidaritat i amb fraternitat", ha demanat el president, que ha recordat les víctimes i les seves famílies, i que també ha destacat "l'abnegació i el coratge" dels sanitaris, el personal d'emergències i els serveis essencials que han cuidat dels catalans "posant en risc la seva salut".

L'acte ha estat tancat al públic i s'ha celebrat a les fonts de Montjuïc de Barcelona a partir de les deu de la nit. Només s'ha pogut seguir a través de TV3 o a través de la web i les xarxes socials de l'executiu. L'acte, amb el titular "De la foscor a la llum",volia reflectir la idea que aquest ha estat el transcurs de la societat catalana durant la pandèmia.

 A l'acte hi han assistit una trentena d'autoritats polítiques del Govern, el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona, així com el ministre de Sanitat. No hi ha hagut públic per evitar riscos i aglomeracions.

L'homenatge compta amb projeccions, lectures de textos i interpretacions musicals. Hi participen els músics Jordi Savall, Txell Sust, Mònica Rodas, Clara Peya, Ariadna Peya, Gemma Humet, Las Migas, Miki Núñez, Lax’n’Busto, Miquel Abras, Dr. Prats, Jofre Bardagí, Beth, Elena Gadel, Santi Balmes, i els actors Rosa Andreu i Joan Pera.

acte homenatge coronavirus víctimes torra verges illa - efe

Aragonès, Torra i Vergés, abans de començar l'acte / Efe

El Govern volia que l’acte pogués esdevenir, d’una banda, una cerimònia col·lectiva amb la qual compartir el dolor de milers de famílies que, en la majoria dels casos, han hagut de patir la pèrdua d’un ésser estimat en solitari i, de l’altra, una “mirada d’esperança de cara al futur, un missatge que amb responsabilitat, solidaritat i civisme, Catalunya se’n sortirà”.

Una olivera i un piano de cua han presidit l’escenari, on hi havia també un seguit de llums disposades a escena que s'han obert durant el decurs de l’acte.