El rei emèrit Joan Carles I s'ha tret una llosa del d'amunt: la Fiscalia suïssa ha decidit arxivar la causa contra ell pels 65 milions d'euros que va rebre de l'Aràbia Saudita. L'emèrit queda exonerat d'una de les corrupteles que li va costar haver d'abandonar l'Estat espanyol, fet que obre la porta a la seva tornada. Temuda per uns i celebrada per altres, el retorn de Joan Carles és un punt calent. L'emèrit no està sol contra els seus detractors, ja que el Partit Popular i Vox recolzen la seva tornada. 

Es tracta d'un tema delicat del qual els partits no fan bandera en públic, però es tracta entre bambolines. El seu retorn ja sonava abans de l'exoneració suïssa, però cada vegada es fa més fort. Des de la mateixa casa reial es veu amb escepticisme la seva tornada, perquè ha fet molt mal a la institució. Segons va publicar El Confidencial el 7 de setembre, la casa reial no té plans establerts per a aquesta "operació retorn". La mateixa capçalera deixava clar que el govern espanyol tampoc veia amb bons ulls aquest retorn. 

En canvi, el principal partit de l'oposició opina diferent. Si bé coincideixen amb la Moncloa en què hi ha actes de l'emèrit que no es poden reparar, també aposten per una solució d'Estat que faciliti el seu retorn. "El senyor Juan Carlos ja té una edat. Ha estat un estadista i una figura clau a la nostra democràcia. Tots els personatges tenen llums i ombres, mèrits i demèrits. Però cal pensar amb sentit d'Estat i, un cop s'ha sotmès a l'escrutini de la justícia i la investigació de la Fiscalia, és lògic que torni al seu país", defensen a Gènova a La Razón. La capçalera sosté que el partit d'extrema dreta Vox comparteix els postulats dels populars. 

Tornar, però amb les seves condicions 

Abans de treure's el pes de la persecució de la justícia suïssa, l'emèrit ja planejava el seu retorn augurant que acabaria sent exonerat d'aquesta i altres causes obertes a l'Estat espanyol. Tot i la llarga llista d'escàndols que acumula sobre, no vol tornar a Espanya si no és amb certes condicions. Unes condicions que encara tensen més les relacions entre els Borbons. 

La primera condició de la llista de Joan Carles seria allotjar-se en el que considera "casa seva", el palau de la Zarzuela. Una opció que la casa reial no exposa i que incomoda profundament el govern espanyol, ja que auguren que desencadenaria un debat públic que els passaria factura. 

Els interlocutors entre el rei emèrit i la casa reial haurien comunicat una altra condició de l'antic monarca: si és exonerat, hauria de recuperar el seu estatus del 2019. És a dir, tornar a rebre una copiosa assignació econòmica pel fet de ser el rei emèrit. Aquesta petició tampoc entra en els plans de la Zarzuela

 

 

 

Imatge principal: El rei emèrit Joan Carles I / Eurropa Press