Darrers moviments de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, en la investigació al rei emèrit Joan Carles. Concretament, la pròrroga decretada per Delgado d'una de les diligències prejudicials sobre l'antic rei ha estat considerada "precipitada i innecessària", com l'han qualificat fonts consultades pel digital El Confidencial. Es tracta d'una decisió arriscada, que fonts properes només atribueixen a dos possibles motius: allunyar la polèmica de la casa reial abans del discurs nadalenc de Felip VI o orquestrar les primeres passes d'una possible "operació retorn" de Joan Carles I.

Dos motius de pes que podrien justificar les accions de la fiscal general, perquè la dilatació del procés contra el Borbó és "incomprensible i no s'ajusta a la normativa interna del Ministeri Fiscal, que estableix l'excepcionalitat de les pròrrogues en aquests procediments segons la conclusió 11 de la Circular del 2013".  

Tot i els dubtes que generen les accions de la fiscal general, el fet és que endarrerint l'arxivament de la causa el que s'aconsegueix és retardar el moment en què l'exoneració de la Fiscalia obligaria la casa reial i el govern espanyol a oferir-li tornar quan ell volgués, ja que quedaria lliure de les sospites que el van fer marxar a Abu Dabi l'agost del 2020. 

Tornar amb certes condicions

Fonts properes a la casa reial han informat El Confidencial que l'emèrit, tot i la llarga de llista d'escàndols que acumula sobre, no vol tornar a Espanya si no és amb certes condicions. Unes condicions que encara tensen més les relacions entre els Borbons. 

La primera condició de la llista de Joan Carles seria allotjar-se en el que considera "casa seva", el palau de la Zarzuela. Una opció que la casa reial no exposa i que incomoda profundament el govern espanyol, ja que auguren que desencadenaria un debat públic que els passaria factura. 

Els interlocutors entre el rei emèrit i la casa reial haurien comunicat una altra condició de l'antic monarca: si és exonerat, hauria de recuperar el seu estatus del 2019. És a dir, tornar a rebre una copiosa assignació econòmica pel fet de ser el rei emèrit. Aquesta petició tampoc entra en els plans de La Zarzuela. 

Tot i la decisió que tindria Joan Carles d'imposar les seves condicions per tornar a l'Estat, la casa reial no té plans establerts per a aquesta "operació retorn" i encara menys sota les condicions de l'anterior rei. 

L'aparent negativa de la casa dels Borbons de cedir a les exigències del seu antic patriarca desterrat estaria tensant la relació entre Felip VI i el seu pare. Les accions de Joan Carles no només són un maldecap per a l'actual rei, sinó que també ho són per a La Moncloa, que aposta per tractar el tema com un fet familiar que s'ha de solucionar en el si de la família dels Borbons. 

 

 

Imatge principal: El rei emèrit, Joan Carles I / Europa Press