El matí del la investidura començava amb un anunci d'acord entre JuntsxCat, ERC i la CUP per investir Carles Puigdemont encara que no hi fos present. L'acord indicava que la investidura es podria fer delegant la lectura del discurs a un altre diputat. A mesura que han anat passant les hores, però, l'acord s'ha anat diluint, sobretot, després de l'ajornament del ple anunciat per president Roger Torrent.

Si ja en un primer moment algunes de les parts no acabaven de confirmar l'acord, l'entesa encara ha quedat més en entredit quan el president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que suspenia el ple fins a saber la resolució del Tribunal Constitucional, ja que la CUP i JuntsxCat no havien estat informats d'aquesta decisió

L'anunci de Torrent, doncs, ha causat malestar dins el grup parlamentari de Puigdemont, que considera que es donen les condicions per fer el ple d'investidura aquest dimarts. Tot i això, valoren que Torrent es comprometi públicament a no presentar ni proposar cap altre candidat alternatiu a Puigdemont.

Per la seva banda, el líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha assegurat que "per lleialtat al resultat del 21D cal que el Ple sigui convocat avui". "Cap concessió", ha reclamat, tot afirmant que "la democràcia no s'ajorna" i fent palès també el seu malestar.

Aquest dilluns a la nit les diputades de JuntsxCat Laura Borràs i Elsa Artadi ja donaven per feta la investidura. "Tot a punt per demà", asseguraven, tot afegint que Puigdemont seria investit. 

Però, tot i que a la nit tot apuntava que hi hauria un acord entre els tres partits sobiranistes, aquest matí l'entesa s'ha acabat trencant. De fet, ja abans de l'ajornament algunes de les parts no acaben de confirmar l'entesa.

La CUP ha assegurat a primera hora que les negociacions continuaven, però que no hi havia res tancat. "Tot continua igual que ahir", han assegurat fonts dels cupaires a El Nacional. Tampoc JuntsxCat ha acabat de confirmar els extrems de l'acord. Segons fonts de la candidatura, hi havia un acord per tirar endavant el ple, però no s'havia parlat del format. "Això depèn i és decisió de la Mesa", han assegurat. 

Finalment, l'ajornament ho ha acabat fent trontollar tot.

Pendents del TC

Sigui com sigui, el ple d'investidura que s'havia de celebrar aquesta tarda ha quedat suspés, a l'espera de la decisió del Tribunal Constitucional, que es reuneix avui a les 13 hores per deliberar sobre el recurs de JuntsxCat en contra de les mesures cautelars que van dictar els seus magistrats per unanimitat dissabte. Aquestes mesures obligaven a Torrent a suspendre la investidura, a no ser que Puigdemont fos autoritzat pel Tribunal Suprem per assistir a la investidura.

Per ser-hi present, i segons obligava el TC, havia de demanar autorització al jutge Pablo Llarena, però ahir, el candidat a la Presidència de la Generalitat va rebutjar demanar autorització al Suprem per poder assistir al ple d'investidura i va recordar que des del 17 de gener ha accedit al "ple exercici" de la condició de parlamentari, i que, per tant, "gaudeix de la plenitud de drets i prerrogatives parlamentàries previstos a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, el reglament del Parlament de Catalunya i altres legislacions aplicables".