El Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat suspendre cautelarment el ple d'investidura de Carles Puigdemont, previst per a dimarts vinent, tret que el candidat acudeixi personalment a la Cambra, per a la qual cosa haurà d'obtenir prèviament "autorització del jutge" que ha demanat la seva detenció.

Els magistrats consideren "imprescindible" que el candidat acudeixi "personalment" a la Cambra i suspèn també la possibilitat del vot delegat des de l'estranger.

"No podrà celebrar-se el debat i la votació d'investidura de Carles Puigdemont com a candidat a President de la Generalitat a través de mitjans telemàtics ni per substitució per un altre parlamentari", adverteix la resolució.

El Consell de Ministres va aprovar divendres presentar un recurs contra la candidatura de Puigdemont al ple de dimarts malgrat que el Consell d'Estat en el seu preceptiu informe previ, aprovat per unanimitat, advertia que no hi ha "fonaments per a la impugnació". La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va argumentar que el president no es troba al territori espanyol i està perseguit per la justícia.

En aquest sentit, el TC deixa clar que "no podrà procedir-se a la investidura del candidat sense la pertinent autorització judicial, encara que comparegui personalment a la Cambra, si està vigent l'ordre judicial de recerca i captura i ingrés a presó".

Els magistrats adverteixen també que "els membres de la Cambra sobre els quals pesi una ordre judicial de recerca i captura i ingrés a presó no podrà delegar el vot en altres parlamentaris".

Advertiment a la Mesa

Per tant, el TC declara "radicalment nul i sense valor ni efecte qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui les mesures cautelars adoptades" i adverteix els membres de la Mesa de les responsabilitats, incloses les penals, en què poden incórrer si desobeeixen la suspensió.

Pel que fa al recurs del Govern espanyol, admet que es personin els diputats de JuntsxCat, inclòs Puigdemont, a fi i efecte de defensar els seus drets i interessos legítims a títol particular. Per aquesta raó, el ple ha postposat la seva decisió sobre la tramitació del procediment a fi de pronunciar-se prèviament sobre els dubtes d'admissibilitat plantejats pels diputats de Junts per Catalunya. El Tribunal fixa deu dies de termini per formular al·legacions.

Debat llarg

El TC ha pres aquesta decisió després de cinc hores i mitja de debat. A la negativa del Consell d'Estat a acceptar el recurs del Govern espanyol s'hi ha sumat aquest matí l'informe dels lletrats del TC que s'han inclinat també per la no admissió del recurs. La simple admissió a tràmit comportava automàticament la suspensió del ple per a investir Puigdemont.

Els lletrats, en sintonia amb les tesis del Consell d'Estat, argumentaven que la candidatura de Puigdemont és legal igual com la seva investidura, sempre que el candidat sigui present al ple.

El ple del TC ha començat a les 13 hores i després d'una hora i mitja de reunió en què el ponent, Juan Antonio Xiol, també s'hauria posicionat en contra de l'admissió a tràmit, s'ha fet un recés. La reunió s'ha reprès a dos quarts de cinc i ha acabat a un quart de deu.