L'única raó per la qual la legislatura segueix sobrevivint malgrat haver constatat que la coalició entre JxCat i ERC no té més recorregut és per poder aprovar els pressupostos. Enmig del soroll, dels retrets i del foc creuat entre partits, en les darreres hores s'han fet avenços en aquest sentit. El Govern de la Generalitat ha ampliat l'acord amb Catalunya en Comú. Els 72 milions més que arribaran a Catalunya de la flexibilització de l'objectiu de dèficit es destinaran a habitatge, cultura, indústria, dependència i infància. 

Ara fa unes setmanes el govern de Pedro Sánchez va anunciar que donava dues dècimes més de marge per al dèficit de les comunitats autònomes. Traduït en xifres, això vol dir que Catalunya disposarà de 480 milions d'euros més aquest 2020, una quantitat que calia reubicar i afegir a la previsió de pressupostos catalans pactada amb els comuns. 

D'aquests gairebé 500 milions, la major part aniran directament a cobrir la despesa pendent acumulada en salut, una bossa de dèficit que és estructural i que es va arrossegant any rere any. Queden, però, 72 milions que sí que es poden destinar a inversió directa de cadascun dels departaments de la Generalitat. 

A última hora d'ahir, comuns i Economia van acabar de tancar el repartiment de partides. Finalment, i segons ha anunciat la líder de Catalunya en Comú, Jèssica Albiach, hi haurà 26 milions més per a habitatge, 13 per a indústria, 13 més per a cultura, 10 per a dependència i 10 per a infància. Albiach ha expressat la seva satisfacció perquè això vol dir "seguir revertint retallades". En aquest sentit, ha convidat —una vegada més— la CUP i el PSC a sumar-se a l'acord i votar a favor dels pressupostos. 

Els comptes del 2020 seran els primers que aconsegueix aprovar la Generalitat des del 2017. Fins ara s'havien anat empalmant pròrrogues. La previsió és que la votació final sigui el 18 de març, tot i que la data podria ajornar-se si algun grup parlamentari decideix portar el projecte al Consell de Garanties Estatutàries. Un cop aprovats, el president de la Generalitat anunciarà la data de les eleccions.