Esquerra Republicana tanca un acord amb el Ministeri d'Universitats, amb el PSOE i amb Unides Podem per blindar el dret a la vaga i els piquets en l'àmbit universitari.

La formació ha anunciat la notícia aquest dijous després d'assolir l'acord, que era un dels canvis que reclamava per aplanar la negociació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2022 i s'ha assolit a través de la nova llei de convivència universitària. El pacte canvia "substancialment" el text elaborat pel ministeri i "deroga un decret franquista" en l'àmbit universitari, assegura ERC. 

L'esmena de totalitat 

Amb aquest acord, el seu grup ha retirat l'esmena de totalitat que havia registrat al projecte de llei del departament que dirigeix Manuel Castells. Una negociació que ha anunciat la diputada republicana al congrés Marta Rosique

 

El text ha passat aquest dijous el seu primer tràmit en el ple del Congrés en rebutjar-se l'esmena de devolució que ha defensat el PP i la seva tramitació prosseguirà a la cambra baixa.

Un canvi substancial 

Segons Rosique, l'acord que han tancat amb Universitats "canvia substancialment el text" del ministeri, deroga el decret franquista que encara regeix en l'àmbit universitari i promou un "mecanisme alternatiu de mediació".

A més a més, el pacte també "blinda l'autonomia universitària i els drets de mobilització de l'alumnat", ja que estableix que "els drets de reunió, manifestació, associació i vaga s'han de garantir sempre, perquè són un principi superior que ha de regir la convivència universitària". D'aquesta manera, ha ressaltat la diputada, també es resol el problema que, a parer seu, es podria produir perquè el projecte del govern central no tancava la porta a "la persecució dels piquets".

Un "no" inicial 

Aquest dilluns la formació republicana reiterava que no hi havia les "condicions favorables" per aconseguir el suport dels republicans en l'aprovació dels comptes: "Si realment volen aprovar-los i comptar amb Esquerra, ho estan fent molt malament", afirmava. 

Ho assegurava a la roda de premsa habitual dels dilluns per valorar l'actualitat política, en la qual va situar com a condicions que no s'estaven generant la falta de respecte a la llengua catalana en referència a l'avantprojecte de la llei de l'audiovisual i ni els acords i les inversions acordades en el pressupost de l'anterior exercici.  

La taula de diàleg

Així mateix, tornava a vincular que per negociar els pressupostos calien avenços en la taula de diàleg, malgrat que Pedro Sánchez va reiterar que la taula avança per una banda, i la negociació dels pressupostos per una altra. 

 

Imatge principal: La diputada Marta Rosique al Congrés dels Diputats / Congrés dels Diputats