L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han impulsat una moció de suport als presos polítics en vaga de fam, perquè l'aprovin els plens dels ajuntaments catalans. La moció pretén "denunciar el bloqueig jurídic del Tribunal Constitucional" i expressar el "ple suport" als líders independentistes presos que han iniciat una vaga de fam: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull.

La resolució denuncia que les demores del Constitucional al resoldre els recursos presentats pels líders independentistes encausats només pretén "evitar que puguin accedir a la justícia europea per endarrerir la seva posada en llibertat".

Per aquest motiu, els ajuntaments que aprovin la moció es comprometen a contribuir a "fer difusió dels motius i greuges que han portat els presos a realitzar la vaga de fam i a impulsar accions que amplifiquin les seves peticions de forma cívica i pacífica".

La moció exigeix a més que els processats "tinguin un judici just, que es jutgi en un marc democràtic i en el qual sigui real la imparcialitat de la justícia i la separació de poders de l'Estat".

"Encara que el motiu de la vaga no és aquest, exigir, una vegada més, l'alliberament dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats i exiliades que són perseguits per fomentar únicament la democràcia i la participació ciutadana basant-se en el dret a decidir, internacionalment reconegut", afegeix el text de la moció.