Diversos edificis militars de Catalunya s'han llevat aquest dilluns al matí amb cartells alertant del "perill de l'Estat". Es tracta d'una acció que ha dut a terme Òmnium Cultural en motiu del dia de la hispanitat que se celebra avui 12 d'octubre.

"Avui, Dia de la Hispanitat, denunciem els poders d'un Estat espanyol corrupte i antidemocràtic", ha explicat l'entitat independentista en un fil al seu compte de Twitter.

Els cartells s'han instal·lat davant la Caserna del Bruc de Barcelona, la Comandància Naval de Barcelona, l'edifici del Govern Militar, la Caserna de Sant Boi de Llobregat, l'Acadèmia General Bàsica de sotsoficials de Talarn i la Subdelegació de Defensa de Girona.

Es tracta d'un cartell on s'hi pot observar un triangle groc que indica perill amb un signe d'exclamació i amb el text "Perill d'Estat". 

"Res a celebrar"

En un comunicat, Òmnium recorda que "el 12 d'octubre no hi ha res a celebrar" i apunta que "els seus treballadors segueixen l'activitat laboral ordinària, entenent que no hi ha cap raó per commemorar la festa d'un Estat que vulnera els drets i les llibertats més fonamentals, i obvia i reprimeix els anhels de democràcia i llibertat d'una part molt important de la ciutadania".

Per la seva banda, l'entitat SOS Racisme també ha manifestat aquest dilluns el seu rebuig a la celebració del dia de la hispanitat. SOS Racisme critica que el 12-O sigui una festivitat "instaurada sota un règim feixista" que té com a finalitat exaltar una "suposada identitat espanyola" que va ser construïda "a costa de la destrucció de les identitats de milers de pobles d'Abya Yala".

En aquesta data, afirma l'entitat, se celebra "l'inici del genocidi, etnocidi i epistemicidi de pràcticament tot el Sud global". En aquest sentit, SOS Racisme convida a la reflexió durant la jornada d'aquest dilluns: "La memòria col·lectiva no pot obviar que la riquesa de l'estat espanyol –i també de Catalunya– s'ha construït sobre aquest passat colonial i esclavista" i anima a celebrar el 'Dia de la Resistència Indígena'.