Un grup de 400 acadèmics han escrit una carta a The Guardian en què mostren el seu suport a la sindicatura electoral de l'1-O, per a la qual la fiscalia demana dos anys i nou mesos de presó. Entre els signants hi ha el lingüista i analista polític Noam Chomsky i l'exministre de Finances grec Yanis Varoufakis

Els signants, que afirmen que no es posicionen sobre la independència, es mostren "preocupats" i "indignats" per la persecució judicial contra la sindicatura electoral i constaten que "probablement és la primera vegada en la història de la UE que els científics i advocats polítics estan amenaçats amb una pena de presó per haver fet servir els seus coneixements per garantir que es faci un referèndum de manera justa i imparcial".

Així, en la carta, exigeixen "la supressió immediata de l’amenaça d’una pena de presó i l'anul·lació de tots els càrrecs penals contra ells".

Aquesta mostra de solidaritat se suma a d'altres que han rebut darrerament, com la de l’Associació Americana de Ciència Política (APSA), que representa 11.000 politòlegs, i la de l’Associació de Ciència Política del Regne Unit (PSA), que n’aplega 4.000.