Una jutgessa de Barcelona ha absolt els dirigents feixistes Pedro Pablo Peña, líder d’Alianza Nacional, i Manuel Andrino, de la Falange, després d'incitar a "matar per Espanya". Els fets van tenir lloc durant un discurs amb motiu de la celebració del dia de la Hispanitat a Montjuïc. Segons recull l'ACN, la jutgessa sosté l'absolució en el fet que la principal prova de càrrec es va demostrar falsa i no entra a fons en la valoració dels discursos incendiaris.

Els discursos es van produir a la plaça Sant Jordi, lloc on tradicionalment acaben les manifestacions del dia de la Hispanitat que tenen lloc a Barcelona el 12 d'octubre. Durant la manifestació, que va ser vigilada pels Mossos,  es van proferir insults i crits com “Artur Mas, cambra de gas” o “separatistes, terroristes”. La Fiscalia demanava tres anys de presó per tots dos i que els hi interposessin una multa de 3.600 euros. 

Andrino, condemnat per l'assalt a Blanquerna

Durant el seu discurs Andrino, de Falange, va assegurar que estaven “disposats a morir però també a matar per Espanya” i en declaracions als periodistes va dir que reaccionarien davant de la secessió “amb totes les armes a l’abast”. No és la primera causa oberta amb la justícia del dirigent ultradretà, que està condemnat per l'assalt al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, també el 2013. 

Manuel Andrino, alianza nacional ACN

Manuel Andrino, dirigent de la falange / ACN

El 2020, el Tribunal Suprem va decidir rebaixar la pena d'Andrino i de la resta de responsables de l'atac a la seu de la Generalitat a Madrid a entre dos anys i set mesos de presó i dos anys i nou mesos, després que la primera sentència fos anul·lada pel Constitucional. Malgrat tot, de moment ni el líder falangista ni la resta d'assaltants han passat per la presó, després que la justícia paralitzes el seu ingrés a presó, que s'havia de produir el passat abril

Gràcies a això, el Andrino i un altre dels condemnats, Jesús Fernando Fernández Gil, també membre de falange, van poder participar amb total normalitat a les eleccions madrilenyes del 4 de maig, després que la Junta Provincial de Madrid en va avalar la candidatura. 

Peña: "No hi haurà secessió si no és a base de molta sang"

Per la seva banda, en el discurs del 12 d'octubre de 2013, Pedro Pablo Peña va dir que “la insídia, la covardia, la traïció, la mentida i el suborn de les classes polítiques és més infame que disparar un tret a la nuca d’algú” i “és preferible morir d’un tret que morir poc a poc com moren els espanyols a Catalunya”. Per això, va dir que si es fa la independència de Catalunya per la força, la pressió o la violència, ells respondrien “com els unionistes a Irlanda”: “No hi haurà ni un atemptat més, ni una mort més ni un atemptat contra la nació que quedi sense resposta”. “No hi haurà secessió de Catalunya si no és a base de molta sang”, va concloure.

En declaracions a la premsa, el dirigent d'Alianza Nacional, va afegir que tenien la “força necessària per causar sang”, i que si calgués, farien “el que fes falta, exactament com ETA”.

La magistrada considera que la denúncia de la fiscalia va arribar a través de denúncies prèvies al ministeri fiscal procedents de l’Ajuntament de Sabadell, el de Barcelona, el Defensor del Poble i un sindicat de periodistes. Però part de les denúncies es basaven en un cartell on els grups ‘La España en Marcha’, que havia convocat la manifestació, i els ‘Ultra Sur’ incitaven a cometre actes violents. Un informe dels Mossos d’Esquadra va establir que el cartell, que havia circulat per xarxes socials, era de l’any anterior. Això fa que la jutgessa consideri la prova invàlida i tot allò que se’n derivi, i per tant absol els acusats, que durant el judici de fa unes setmanes es van negar a declarar

 

Imatge de la manifestació del 12 d'Octubre a Montjuïc el 2019 / Sergi Alcàzar