Els ultres que van assaltar Blanquerna podran participar amb total normalitat a les eleccions madrilenyes del 4 de maig. No només perquè l'Audiència Provincial de Madrid ha suspès el seu ingrés a la presó, malgrat la sentència ferma. També perquè la Junta Provincial de Madrid ha avalat la candidatura de dos d'ells. Es tracta de Manuel Andrino, cap de llista de Falange Española y de las JONS als comicis del 4-M, i de Jesús Fernando Fernández Gil, número 8 de la mateixa formació.

En el seu acord, la Junta Electoral Provincial de Madrid (JEPM) argumenta que “no s’acredita ni que els citats senyors es trobin complint una pena privativa de llibertat per sentència ferma o que es trobin privats del dret de sufragi per sentència ferma”. D’aquesta manera, conclou l’àrbitre electoral madrileny, “no procedeix alterar la candidatura proclamada”.

 

Va ser l'associació Drets, formada per un grup d'advocats i juristes per la defensa de la societat catalana contra la repressió, la que va presentar una queixa a la JEPM per haver permès la candidatura a les eleccions madrilenyes del 4-M de dos dels ultres condemnats per assaltar la llibreria Blanquerna l'any 2013 i va demanar que retiress la llista de la Falange Española y de las JONS. Assenyalaven com els dos candidats "estan incursos en una causa d'inelegibilitat per haver estat condemnats per sentència ferma a pena privativa de llibertat". Per aquest motiu, asseguraven, "la candidatura no podia ser proclamada amb aquests candidats per incompliment de la Llei Orgànica de Règim Electoral General". 

Reiteració

El passat 23 de març Manuel Andrino va anar a recollir l'ordre d'ingrés de presó voluntari en 10 dies a l'Audiència Provincial de Madrid pel cas de Blanquerna, posteriorment suspesa pels recursos d'empara al TC i les peticions d'indult. L'endemà, el 24 de març, es desplaçava fins a Barcelona, on està sent processat al jutjat penal 8 juntament amb Pedro Pablo Peña, cap d'Alianza Nacional. La fiscalia els demana tres anys de presó per incitar a l'odi en el seu discurs durant el 12 d'octubre del 2013 a Montjuïc, punt habitual de concentració dels neofeixistes espanyols per la Hispanitat. Andrino va fer una crida a "matar per Espanya".

Els seus antecedents no acaben aquí. El 2005 també va ser condemnat per estafar una dona gran per a quedar-se amb la seva casa. Fa anys també va ser detingut per un suposat intent d'homicidi contra un agent de la policia.

Aquesta no és la primera candidatura de la qual forma part Manuel Andrino des dels fets de la llibreria Blanquerna durant la Diada del 2013. A banda de les llistes de Falange, un any després de l'assalt, es va presentar en la candidatura unitària del neofeixisme espanyol a les europees del 2014, La España en Marcha. També en van formar part cinc més dels assaltants de Blanquerna. Van obtenir gairebé 17.000 vots a tot l'Estat, molt lluny d'obtenir un eurodiputat.