Semblava que ja entrarien a la presó, però al final no. Avui mateix finalitzava l'ordre d'ingrés voluntari a la presó per a la majoria dels 14 ultres condemnats per assaltar la llibreria Blanquerna, seu de la Generalitat a Madrid, la Diada del 2013. Però la justícia ho ha paralitzat, malgrat comptar amb sentència ferma des del juliol de l'any passat. Concretament, la secció 30 de l'Audiència Provincial de Madrid, que va jutjar el cas, ho ha frenat a l'espera de com es resolen els recursos d'empara al Tribunal Constitucional i les peticions d'indult. Hi havia un condemnat que estava en cerca i captura i un segon que també ha fugit, segons avancen fonts judicials a ElNacional.cat. Ja és el segon que es paralitza l'ingrés a la presó. El 2017 va ser el Tribunal Constitucional qui ho va congelar.

Segons assenyalen aquestes mateixes fonts, 24 hores abans de finalitzar el termini de deu dies per ingressar voluntàriament a la presó, l'Audiència Provincial ha suspès aquesta entrada. En el cas de 10 dels condemnats, ho ha fet en espera que es tramiti el seu recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional. En el cas d'uns altres dos, també s'ha suspès mentre el Tribunal Suprem resol la seva petició d'indult. Un dels condemnats ja es trobava en cerca i captura el 23 de març, i ara la secció 30 emetrà una ordre de cerca i captura contra un altre dels ultres, que també ha desaparegut del radar de la justícia.

 

Així, continuaran esquivant la presó malgrat que compten amb sentència ferma del Tribunal Suprem. El juliol de l'any passat, el Tribunal Suprem va confirmar la condemna de presó, tot i que la va rebaixar d'un ventall entre els dos anys i nou mesos als dos anys i set mesos de privació de llibertat. El Tribunal Constitucional va fer retirar l'agreujant de discriminació ideològica. El termini d'entrada voluntària finalitzava avui.

Podran fer campanya

D'aquesta manera, els ultres podran participar de la campanya electoral del 4-M. És el cas de Manuel Andrino, líder de Falange, que serà el cap de llista de la seva formació als comicis madrilenys. Té la condemna per Blanquerna i en aquests moments està sent processat al jutjat penal 8 de Barcelona juntament amb Pedro Pablo Peña, cap d'Alianza Nacional. La Fiscalia els demana tres anys de presó per incitar a l'odi en el seu discurs durant el 12 d'octubre del 2013 a Montjuïc, punt habitual de concentració dels neofeixistes espanyols per la Hispanitat. Andrino va fer una crida a "matar per Espanya".

Els seus antecedents no acaben aquí. El 2005 també va ser condemnat per estafar una dona gran per quedar-se la seva casa. Fa anys també va ser detingut per un suposat intent d'homicidi contra un agent de la policia.