Absolts. L’Audiència de Barcelona ha absolt dos agents de la policia espanyola per haver agredit a un jove, Roger Umpierrez, el qual també ha estat absolt d’atemptat contra l’autoritat, en ser detingut a la Via Laietana el novembre de 2017, després d’una manifestació antifexista. Alerta Solidària ha informat aquest dijous de la sentència, de la qual afirma que produeix un “regust amarg”, ja que el jove ha estat cinc anys amb aquesta acusació a sobre. La fiscal va demanar per al noi dos anys de presó per atemptat contra l’autoritat, i alternativament sis mesos de presó per un delicte de resistència; i no acusava els agents. L’advocada del detingut, Norma Pedemonte, va demanar 4 anys de presó i 5 d’inhabilitació per a cada un dels dos agents per un delicte contra la integritat moralEls advocats  dels agents van demanar que Umpierrez fos condemnat a tres anys de presó per atemptat contra l’autoritat i alternativament a un any de presó per un delicte de resistència.

En la sentència, el tribunal de la secció 6a de l’Audiència de Barcelona afirma que cap de les acusacions ha estat prou acreditada i, per tant, absolt als tres acusats. Els fets van passar l’11 de novembre de 2017 quan Roger Umpierrez i quatre amics pujaven per la Via Laietana de Barcelona, després de participar en una manifestació antifeixista. Els agents de la policia espanyola -arribats a Barcelona per l’operació Copérnico per aturar la votació de l’1-O- van declarar que el jove els va insultar i els va amenaçar que els mataria i per això van travessar el carrer per sancionar-lo, però després, segons la seva versió, va picar a un d’ells a la mà i es va resistir a la seva detenció. Umpierrez, per la seva part, va sostenir que els dos agents van posar-lo dins l’ascensor de la Prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana i li van donar cops a la cara i l’espatlla. Res d’aquests fets considera provats el tribunal, format pels magistrats Jordi  Obach, Elena Gómez i Miguel Ángel Ogando, que ha estat el ponent.

El tribunal afirma que no hi ha proves

En la resolució, el tribunal afirma que “no dona credibilitat ni versemblança” a les acusacions del jove contra els agents, ja que -sosté- que no hi ha altra prova que ratifiqui el delicte contra la integritat moral denunciat. En aquest cas, Alerta Solidària, en un comunicat fet públic aquest dijous, assegura que el jutjat d’instrucció no va aprovar que s’aportessin vídeos de les càmeres de la Prefectura fins força mesos després, quan ja no es guardaven. El tribunal hi afegeix que els testimonis que va aportar el jove eren els seus amics i qüestiona la seva imparcialitat en la declaració, i també que l’incident més greu (els cops al jove a l’ascensor), no el van veure. L'Audiència també qüestiona que si, a més de la bufetada, li van fer mal a l’espatlla, com és que no ho va dir a la comissaria de la Verneda o a l’ambulatori, on va anar, quan va quedar en llibertat. Tampoc considera que s’ha documentat que els danys patits, com és la por a tornar a Barcelona o a la Via Laietana.

Pel que fa a l’acusació dels agents, el tribunal argumenta que segurament dels “nervis” Umpierrez va moure els braços fent “escarafalls” i sense voler va donar un cop a la mà d’un dels agents de la policia espanyola, acció que considera que no té la suficient entitat de considerar-se un fet delictiu, ja que sosté que “no es pot concloure que la seva voluntat era de colpejar l’agent, arremetre oi resistir-se”. Tampoc considera que sigui autor d’un delicte de resistència i recorda que les faltes es van suprimir. Amb tot, el tribunal afirma que podria ser sancionat de forma administrativa per haver infringit la llei de Seguretat Ciutadana.