L’any judicial s’inaugura formalment el dimecres, 7 de setembre, i l’organització antirepressiva de l’Esquerra Independentista a Catalunya, Alerta Solidària, ha denunciat que ladesjudicialització promesa pel Govern autonomista: no arriba ni arribarà” i ho exemplifica tot assegurant que aquest trimestre hi ha 17 judicis polítics a 45 persones represaliades. Alerta Solidària s’encarrega de la defensa de gran part de joves que es van manifestar contra la repressió de l’Estat espanyol i especialment la tardor del 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem als líders socials i polítics independentistes. La fiscalia manté la petició d’elevades penes en els seus escrits d’acusació, mentre el Govern (ERC i Junts), va assegurar que es retiraria com a acusació particular sempre que no hi hagi cap agent dels Mossos o funcionari afectat.

De la llista de disset judicis, Alerta Solidària l’encapçala amb la del dimarts 6 de setembre, on deu feministes de Manresa (@hieremtotes) seran jutjades en el jutjat penal 1 de Manresa per la seva actuació en la jornada de la vaga feminista del 8 de març de 2019 al Bages. Se les acusa de desordres públics, danys i atemptat contra l’autoritat, i la fiscalia les demana penes de fins a tres anys de presó per a cada una d’elles i més de 23.000 euros de multa. Hi ha judicis programats a Barcelona, Lleida, Girona i Madrid, entre altres ciutats

Reguant i Baños, a judici a l’octubre

En el comunicat, Alerta Solidària es mostra crítica amb els polítics que reclamen l’amnistia, mentre "hi ha ciutadans que per haver participat en una mobilització legítima, ara seran jutjats causant-los patiment”, com també als seus familiars i entorn. Insisteix que aquestes persones “han patit l’arbitrarietat i l’abús d’un cos policial i d’un sistema judicial”. Dels judicis realitzats, hi ha dos joves condemnats, Adrián Sas (3 anys i mig de presó) i Oriol Calvo (4 anys de presó), que esperen que prosperin els seus recursos per no haver de complir el càstig a la presó. Fins ara, la sala d’apel·lacions de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha corregit condemnes per entrar a presó, i des de l’Audiència de Barcelona i l’Audiència de Girona també s’ha absolt o rebaixat força les peticions de pena elevadíssimes de la fiscalia, que segons els advocats, el que cerquen és desmobilitzar al jovent i la ciutadania que no té una xarxa social potent al darrere.

Concentració Oriol Calvo Absolució a Sants - Montse Giralt
Concentració de suport a Oriol Calvo, a Sants. / Foto: Montse Giralt

En el llistat, també es fa referència al judici de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, per desobediència per no haver contestat a VOX en el judici als líders independentistes, en el Tribunal Suprem, i que s’ha assenyalat el 28 de setembre a l’alt tribunal espanyol. I s’informa que l’exdiputat cupaire Antonio Baños serà jutjat l’endemà, el 29 de setembre, pel mateix motiu en un jutjat penal de Madrid. Són dos judicis per “dignitat antifeixista”, afirma Alerta Solidària.

 El programa de judicis es tanca amb el judici als quatre membres de la Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, i programat pels 5, 6 i 7 d’octubre, si finalment el TSJC troba el tercer magistrat per configurar el tribunal davant les dues recusacions. I també se cita el judici a l’exalcalde d’Argentona, Eudald Calvo (CUP), per haver permès l’1-O,  que està programat el 28 d’octubre en el penal 1 de Mataró. La Fiscalia li demana 18 mesos inhabilitació a càrrec públic i una multa de 15.000 euros. I, hi ha una desena d’alcaldes encara investigats per la votació del Referèndum d’Independència de Catalunya.

 El llistat de judicis a activistes, malauradament, continuarà a finals d’any i el 2023.