Versions oposades i acusacions creuades. L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimarts dos agents de la policia espanyola per haver agredit a un jove, Roger Umpierrez, el qual també és acusat d’atemptat contra l’autoritat, a Via Laietana el novembre de 2017. La fiscal ha demanat per al noi dos anys de presó per atemptat contra l’autoritat, i alternativament sis mesos de presó per un delicte de resistència; i no acusa els agents. L’advocada del detingut, Norma Pedemonte, ha demanat 4 anys de presó i 5 d’inhabilitació per a cada un dels dos agents per un delicte contra la integritat moral. Els advocats  dels agents demanen que Umpierrez sigui condemnat a tres anys de presó per atemptat contra l’autoritat i alternativament a un any de presó per un delicte de resistència. Tots tres han negat les acusacions. Les defenses dels agents han demanat la seva absolució i l'atenuant de dilacions indegudes.

Els fets van passar l’11 de novembre de 2017 quan Roger Umpierrez i quatre amics pujaven per la Via Laietana de Barcelona, després de participar en una manifestació antifeixista, que abans va passar per davant de la Prefectura de la Policia Nacional, a Via Laietana, sense incident. En el judici, a la secció 6a de l’Audiència de Barcelona, els agents acusats, destinats a Barcelona per l’Operació Copèrnic —per aturar l’1-O— han declarat que estaven dins d’un vehicle policial i uniformats, quan van sentir, a l'altra vorera, crits d'insults  i amenaces de mort per part d’un jove, i van travessar el carrer  per identificar-lo. Un d’ells ha assegurat que Umpierrez es va negar a identificar-se i li va donar un cop a la seva mà esquerra i per això, al final, el van detenir. Tots dos agents han negat que donessin cops de peu al cos i a la cara del jove dins el petit ascensor de la prefectura. El noi ha aportat un atestat mèdic, que es va fer després de quedar en llibertat, que indica contusió en un turmell i una a la cara, compatible amb una bufetada. Altres dos agents que el van dur en cotxe sense logotipar a la comissaria de la Verneda, juntament amb els dos acusats, han recordat avui, que el noi “demanava perdó i deia m’he passat”.

"No vaig poder sortir de casa en un mes"

Abans, quatre amics que anaven amb Roger Umpierrez han relatat una versió del tot oposada als agents. Han assegurat que tornaven de la manifestació per anar a casa i a l’alçada de la prefectura tres o quatre agents de la policia espanyola “amb les porres a les mans” els van anar a buscar i van detenir Roger sense cap explicació, mentre als altres els apartaven. “Ell va aixecar les mans i el van posar els braços a l’esquena el cap cot i el van dur a la comissaria”, han coincidit a declarar la majoria sense entendre el motiu que l’escollissin a ell i no a la resta. “Per atzar”, ha dit una testimoni. “Tots teníem por. Duien molta agressivitat i els vam fer cas”, ha declarat un amic. Un altre testimoni ha relatat que es duien el jove de Premià de Mar gairebé arrossegant-lo i ell no oposava resistència.

A la seva declaració, Roger Umpierrez ha confessat al tribunal: “Després de la detenció no vaig poder sortir de casa en un mes.” Ha assegurat que ell no va insultar als agents, ni tampoc es va negar a identificar-se i, encara menys a donar-li un cop a  la mà d’un d’ells.  Va aixecar les mans i quan va fer el gest d’anar a agafar la cartera per identificar-se el van detenir. També ha aclarit que no va posar la denúncia fins un mes després de ser denunciat pels agents per “superar la por de la detenció i recollir proves”. I ha aclarit que va demanar perdó dins el vehicle policial  “per por i supervivència perquè pensava que em deixarien en un calabós”.

Roger
Roger Umpierrez, en el judici a l'Audiència de Barcelona, aquest dimecres. / Foto: ACN

El president del tribunal fa de traductor de català

El judici s’ha fet en castellà, ja que els dos agents són de fora de Catalunya, malgrat que la defensa del jove manifestant anava a fer totes les intervencions en català. No hi ha hagut polèmica. En un cas, el president del tribunal, Jordi Obach, ha permès a un testimoni que declarés en català i ell mateix ha fet de traductor per als policies.  En l'inici del judici, l'advocada Norma Pedemonte ha denunciat les traves que va posar la magistrada del jutjat d'instrucció 14 de Barcelona per investigar la denúncia de Roger contra els agents, causa -ha afegit- que s'ha hagut d'impulsar "amb l'ajuda de  l'Audiència de Barcelona", que ha anat aprovant els recursos del jove.

La taca de la Prefectura

La Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana s’ha tornat a denunciar com un espai vulnerador de Drets Humans, segons relaten joves detinguts en les protestes de la sentència del Tribunal Suprem contra els independentistes catalans el 2019, com és el cas de Guillem Padilla, conegut com el noi de la dessuadora taronja. 

Precisament, la Comissió de la Dignitat ha convocat per aquest dimarts, a les set de la tarda, una nova concentració  davant la prefectura perquè l’edifici de Via Laietana es converteixi en un centre d’interpretació de la repressió i la tortura.