El "no" a la independència de Nova Caledònia és majoritari, segons els primers resultats parcials del referèndum d'autodeterminació. El vot francòfon s'imposa en un 54% davant del 46% del vot independentista, tal com informa el Ministeri d’Ultramar. La votació ha estat marcada per una mobilització sense precedents, molt superior al referèndum anterior de fa dos anys. En aquell moment, el "no" va guanyar amb el 56,7% dels vots, lleugerament superior al d'ara tot i que encara s'ha de fer l'escrutini complet.

Enguany, la participació ha estat rècord. Una hora abans del tancament de les escoles, aquesta se situava en el 79,63%, sis punts més que en el primer referèndum, segons l’alta comissió. Després del recompte en el 90% de les oficines, la taxa de participació ja ha arribat al 85,8%, un fort augment respecte al 2018 (aleshores es va quedar en el 80,63% de participació final). El "no" era el favorit i ara també, falta confirmar si aquesta tendència pot ser lleugerament decreixent.  

Un no amb menys vots?

Així doncs, abans de la votació, els observadors van preveure una victòria del "sí" a la independència improbable, però no n'exclouen la progressió. Si el "no" guanya, és possible un tercer referèndum el 2022. Una opció que els francòfons ja rebutgen.

Floriant Philippot, president del partit Les Patriotes favorable a pertànyer a França, ha estat molt crític amb aquest referèndum: "Malgrat l'escandalosa exclusió de milers dels nostres compatriotes de la votació, malgrat la falta d'interès del govern per defensar l'elecció francesa, malgrat les maniobres de potències estrangeres, Nova Caledònia confirma clarament que ha escollit França!".

Es preveu que el president francès, Emmanuel Macron, comparegui en les properes hores per avaluar els resultats. La consulta s'ha fet sense cap mena de mesura contra el coronavirus: ni barreres, ni mascaretes ja que aquest arxipèlag d'illes al Pacífic està lliure de contagi gràcies a una reducció dràstica dels vols internacionals i la quarantena obligatòria de tots els qui arriben.