Nova absolució. L’Audiència de Barcelona ha absolt el jove independentista Adrià Catasús, a qui la fiscalia demanava vuit anys de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat per participar en una festa Holi contra la manifestació de l’associació policial Jusapol, el setembre de 2018 a la Via Laietana de Barcelona. En la resolució, coneguda aquest dijous,  la secció 22 de  l’Audiència de Barcelona afirma que no consta” que  Catasús fos una de les persones que va participar en la protesta festiva contra el sindicat policial espanyol, i l’absol, tal com demanava el seu advocat Xavier Monge.

 “Cap dels agents ni el ferit va identificar Adrià Catasús. Aleshores cal preguntar-se perquè Adrià porta tres anys i mig suportant la condició d’imputat, com una espasa de Dàmocles”, afirma el magistrat Joan Francesc Uría, ponent de la sentència, en la qual també han participat els magistrats  Patrícia Martínez i José Ignacio Vicente. En la resolució, s’exposa que l’agent només s’havia queixat d’un cop al canell i al casc, i que en el judici es va aclarir que va ser una mossa que mirant fotografies va veure que també va rebre un cop l’espatlla. El tribunal afegeix que  en l’anàlisi de les imatges no es veu cap persona que colpegi l’agent. Catasús va ser identificat en una altra manifestació i van comparar les seves imatges, però cap persona el va identificar en el lloc dels fets,  i pel tribunal no  hi ha “fotografies indubitades”  per  condemnar-lo i per això ordena la seva absolució.

 

Manipulació

La formació Alerta Solidària  ha celebrat l'absolució d'Adrià i reprodueix la dura crítica del tribunal als Mossos d'Esquadra. Alerta Solidària ja havia denunciat que els Mossos d’Esquadra havien "manipulat els atestats", ja que Catasús era acusat d’agredir al mateix agent dels Mossos d’Esquadra, que l’activista de Badalona Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó i que el TSJC va rebaixar a un any i mig. El TSJC, però, no va anul·lar el procediment, perquè va assegurar que el mosso ferit lleument era el mateix; això no obstant, que ca rebre els dos cops en diferents moments, i un al canell i l’altra a l'espatlla, tot i que a l’escrit d’acusació inicial de la fiscalia els confonia.

Retirada

Precisament, ahir dimecres el fiscal va retirar la petició de quatre anys de presó per un delicte de desordres públics a quatre noies per haver participat en la protesta Holi contra el sindical policial Jusapol, el setembre del 2018. El judici, a la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona, es va aturar a la meitat i davant la falta de proves contra elles. El fiscal, prèvia consulta als seus superiors, va anunciar la retirada de l’acusació i es va acabar el judici i la imputació de les joves. Carlos Hurtado, advocat  de les processades, va declarar que “malgrat la retirada de la fiscalia, elles han estat víctimes durant quatre anys i amb l’acusació de 4 anys de presó” i va culpar els Mossos de fer “atestats construïts per justificar la repressió”.