Rectificació tècnica. L’Audiència de Barcelona jutjarà dimarts vinent Adrià Catasús, un jove independentista, a qui la fiscalia demana vuit anys de presó per haver participat en la protesta Holi contra la manifestació del sindicat policial Jusapol, a Via Laietana, el 2018. El seu cas és conegut perquè Alerta Solidària va denunciar que els Mossos van mantenir l’acusació a Catasús i a l’activista Marcel Vivet, tot sabent que hi havia una “manipulació” dels atestats policials en haver  indicat que van ferir al mateix agent dels Mossos d’Esquadra, quan eren a la manifestació però no junts. Per evitar qualsevol nul·litat, la fiscalia ha aportat un escrit a  la secció 22 de l’Audiència de Barcelona en què “aclareix” el seu escrit d’acusació i precisa que el jove “va picar amb un pal de fusta d’una bandera en el braç de l’agent dels Mossos, sense produir-li lesió”. L’error era que posava que havia picat al “canell” de l’agent, acció imputada a Vivet i per la qual se’l va condemnar.

L’activista de Badalona, Marcel Vivet, va saber el maig passat que es deslliurava de la presó, ja que la sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia admès parcialment el seu recurs i li rebaixava la condemna inicial de cinc anys de presó a un any i mig de presó. El TSJC  el considera autor d’un delicte de desordres públics i  un altre d’atemptat contra l’autoritat i d’un delicte lleu de lesions a l’agent, amb el qual li rebaixava la mula a 600 euros, però mantenia la indemnització de 1.511 euros al mosso.  Pel que fa a l’agressió, el tribunal  descartava una irregularitat en els atestats policials i assegurava: "Estem davant d'agressions diferents i causades per persones diferents, i, per tant, no es pot parlar que es tracti dels mateixos fets, com pretén el recurrent".

 

Acusació

En l’escrit d’acusació, la fiscalia exposa que Catasús  estava amb nombroses persones  concentrades davant la línia policial dels Mossos, que es va posar a l'amplada de tota la Via Laietana per evitar que es trobessin amb els manifestants de Jusapol. Afegeix que “amb intenció d’alterar la pau pública, van començar a tenir una actitud agressiva contra els mossos i llançant-los objectes, com ous, petard i bosses amb pintura de colors”. I assegura que en un moment "es va trencar la línia de seguretat amb la línia policial" i Catasús “amb total menyspreu cap al principi d’autoritat, va picar amb un pal de fusta d’una bandera en el braç d’un agent dels Mossos sense produir-li lesions”. Amb aquest escarit relat, li demana quatre anys de presó per un delicte de desordres públics en sumar-hi les agreujants d'haver usat un objecte perillós i fer-ho en una manifestació, i quatre anys més per atemptat contra l’autoritat.

Avui, a dos quarts de vuit del vespre, hi ha un acte final de la campanya de suport a Adrià Catasús a la plaça del Mercat del Clot. El jove protagonitza un vídeo on  explica el seu cas.