Tres membres de la Brigada Mòbil dels Mossos (BRIMO), acusats de lesions durant els incidents ocorreguts durant la visita de Manuel Marchena a Barcelona el 4 de juliol de 2022 han quedat absolts aquest dimarts. Emparats pels Serveis Jurídics del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) els tres agents han estat absolts per la jutgessa després que un dels manifestants els denunciés per lesions causades per la seva actuació policial, en el marc dels aldarulls que es varen produir davant del Col·legi d’Advocats de Barcelona durant la visita de Marchena. La sentència conclou que l'actuació policial va ser en tot moment pròpia i proporcional a l'actitud provocadora i l'agressivitat mostrada pel denunciant.

Els agents han rebut l'assistència lletrada de Josep Lluís Florensa al llarg de tota la fase d'instrucció i durant el judici. En un comunicat emès pel sindicat, s'afirma que amb la sentència es ratifica "la idoneïtat de l'actuació dels agents, desmuntant les acusacions d'agressivitat i violència policial que diverses organitzacions van plantejar de manera injusta en el passat". Per aquest motiu, el SAP-FEPOL expressa "la seva satisfacció" per haver obtingut l'absolució en un cas de "denúncia injusta que ha mantingut sota investigació tres agents policials des de juliol del 2022". Afirmen que, des del principi, el sindicat tenia la convicció que l'actuació dels seus membres era correcta.

Què va passar el 4 de juliol de 2022?

El 4 de juliol de 2022 el magistrat Marchena va acudir a Barcelona per una vista al Col·legi d'Advocats i diverses entitats, entre elles Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), van convocar una protesta. La manifestació va acabar amb incidents entre els manifestants i els Mossos d'Esquadra. La convocatòria va aplegar uns centenars de persones, i les autoritats van enviar dues furgonetes de la Brigada Mòbil, amb una quinzena d'agents, per mantenir l'ordre durant la manifestació.

En un moment de la protesta, els agents dels Mossos van començar a demanar als manifestants que s'enretiressin, i van començar els incidents. Segons la declaració d'Almirall, un dels manifestants i qui va denunciar els agents, els membres de la Brigada Mòbil van començar a agredir-lo, colpejant-lo a la part baixa de l'esquena i posant-li el genoll. Li van ordenar que abandonés la protesta, una suposada ordre que Almirall es va negar a complir, ja que considerava que tenia dret a manifestar-se pacíficament. Malgrat això, els agents van continuar pressionant-lo fins a fer-lo caure a terra i posar-li el genoll a l'esquena, provocant-li lesions i esparracant-li la samarreta.

La intenció dels Mossos era identificar Almirall, per la qual cosa van amenaçar-lo de portar-lo a la furgoneta policial i li van prendre la cartera per obtenir les seves dades personals i elaborar una minuta policial. Posteriorment, el van deixar anar i Almirall va poder reincorporar-se a la manifestació.