Acte de força. L'independentisme ha tornat a mostrar múscul aquest dilluns, després d'una etapa llarga marcada per una certa desmobilització, amb una important protesta a Barcelona, que ha comptat amb la presència de diversos centenars de persones. Una manifestació que en aquest cas ha tingut un objectiu molt clar: mostrar el rebuig unànime que genera entre l'independentisme la figura del jutge Manuel Marchena, que va presidir la sala del Tribunal Suprem encarregada de jutjar els líders de l'1 d'octubre el 2019.

Marchena ha visitat aquesta tarda el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, com a convidat per participar en una conferència sota el títol Intel·ligència artificial i procés penal, presentat pel president de la secció de Dret Penal de l’Icab, l'advocat Miguel Capuz. Tan bon punt va fer-se públic aquest anunci, l'acte va rebre una resposta contundent: l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van anunciar una acció sorpresa com a protesta, a la qual s'han acabat sumant membres dels CDRs, i també van reaccionar-hi diversos advocats i juristes catalans, els quals van anunciar que s'hi deixarien veure.

Crits, cartells i crispació

Finalment, la convocatòria no ha defallit i centenars d'independentistes han omplert el carrer en mostra de rebuig contra la presència de Marchena a Barcelona. L'acte havia de començar a les 17 h, i més d'una hora abans ja s'han començat a congregar nombroses persones, en un primer moment força allunyades de la porta del Col·legi, que estava custodiada per una forta presència policial de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional que ha blindat l'espai. Ara bé, l'arribada de dues persones que ondejaven una bandera espanyola ha fet crispar els ànims, i de sobte una onada d'independentistes s'ha acostat al lloc per a increpar-los. La policia ha hagut d'intervenir per apartar la parella.

A partir d'aleshores, els manifestants s'han quedat plantats davant les portes del Col·legi, obligant a tallar el carrer. A mesura que hi han anat arribant els nombrosos assistents a l'acte de Marchena, els independentistes han augmentat la cridòria per evidenciar el seu malestar, creant alguns moments de tensió amb la policia. Han compartit crits de "Fora", "El Marchena, a la trena" i "No sou juristes, sou feixistes", mentre que molts han mostrat pancartes contra el jutge i banderes catalanes. Ara bé, cap a les 16.30 h els organitzadors han informat que el jutge ja es trobava dins la sala de conferències, havent esquivat la comitiva que s'havia reunit per rebre'l entrant per una porta que no era la mateixa que utilitzaven la resta d'assistents.

Protesta al Col·legi de l'Advocacia per la visita del jutge Manuel Marchena   Carlos Baglietto (1)
Protesta al Col·legi de l'Advocacia per la visita del jutge Manuel Marchena / Foto: Carlos Baglietto

ANC i Òmnium, contundents

Tot i això, els independentistes s'han quedat a les portes fins a les 17 h, i encara més enllà, mentre ha durat l'acte, elevant de tant en tant la seva cridòria i compartint també càntics a favor de l'independentisme, així com el cant dels segadors. A les portes del Col·legi s'han deixat veure diversos polítics, com ara els diputats d'ERC José Rodríguez i Alba Vergés, així com el de Junts Josep Rius.

L'ANC i Òmnium també han aprofitat aquest moment per a fer-se escoltar. El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha celebrat l'assistència a la manifestació. "Hem vingut a dir-li al jutge Marchena i al règim que, malgrat la seva repressió, ho tornarem a fer". També ha carregat contra el judici de l'1-O, que Marchena va presidir, denunciant que "no es van complir ni els mínims requisits en un estat de dret homologable", i ha advertit que "no hi ha tribunal que pugui aturar la voluntat d'exercir drets fonamentals". Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha titllat de "provocació" l'assistència, lamentant que l'acte en què participa és sobre intel·ligència artificial, precisament en un context marcat per l'espionatge del CatalanGate. "Marchena va fer un judici que molts advocats reconeixen com una farsa, amb molts vídeos que no va deixar mostrar", ha recordat, per la qual cosa l'Assemblea ha mostrat precisament aquestes imatges en una gran pantalla durant la manifestació d'avui.