El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va visitar aquest dimecres Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó de Soto del Real. La trobada amb l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i actual candidat a la presidència i amb el president d'Òmnium es va produir aquest dimecres al centre penitenciari madrileny.

Soler s'ha mostrat crític amb els empresonaments dels líders independentistes i a través de les xarxes socials va difondre un missatge a finals del 2017 en què denunciava que la presó "dificulta la construcció de ponts de diàleg". L'abat de Montserrat també s'ha mostrat públicament en diverses ocasions a favor del dret a decidir del poble català.

Fa dues setmanes, el Monestir de Montserrat va demanar l'alliberament dels "polítics presos" i va denunciar la política repressiva i la censura de l'Estat espanyol. En l'homilia de diumenge al matí, el pare Josep Miquel Bausset va preguntar si "és normal" l'existència de presos polítics i de repressió policial l'1-O. "No podem maquillar ni endolcir el missatge de l'evangeli i callar com si no passés res", denunciava.