Hauran de sortir tots tres partits a la foto. L’extrema dreta sap que els seus vots són imprescindibles per impedir alternatives d’esquerres, i per això els fa valer. En la seva primera roda després de mesos, aquest dimecres a Madrid, Santiago Abascal ha volgut enviar un missatge al PP i Ciutadans: no donaran suport a cap govern autonòmic o municipal si no s’asseuen amb ells en una mateixa taula de negociació. El que va passar a Andalusia, on només van dialogar amb els populars, no volen que es repeteixi aquest cop.

“No serà difícil arribar a acords amb qui s’assegui a dialogar amb nosaltres, però serà absolutament impossible donar suport a un govern de qui ni tan sols s’assegui a parlar amb Vox”, ha sintetitzat el dirigent ultra en una compareixença per valorar els resultats de les eleccions europees, autonòmiques i municipals. I ha advertit: “Sense Vox no hi ha alternativa a l’esquerra”.

En aquest sentit, Abascal ha considerat que el model andalús “no és útil”, perquè després complica la fiscalització del compliment dels acords assolits. Aquesta taula a tres que reclama l’extrema dreta, però, topa amb els recels de la direcció de Ciutadans, que en el cas d’Andalusia ja va evitar la fotografia i en tot moment s’ha desmarcat de les negociacions que va establir-hi el PP.

En canvi, el president de Vox no ha deixat clar si exigiran formar part d’aquests governs de dretes que es puguin formar, com ara a la Comunitat de Madrid, tot i que sí que ha reivindicat el “dret” a reclamar-ho. La decisió serà presa aquest dijous pel Comitè Executiu Nacional de la formació ultra.

Conversa telefònica amb Casado

Abascal ha admès que ha mantingut un “contacte informal” amb el líder del PP, Pablo Casado, amb qui va tenir una conversa telefònica. En canvi, ha precisat el dirigent ultra, no ha tingut cap mena de contacte ni amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, ni amb cap membre de la seva direcció.