Ja han avisat: "A les llistes electorals hi hauran sorpreses". Aquest és el reclam que Vox envia a Catalunya en la primera posada en escena de Santiago Abascal per fer campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 14 de febrer. I en l'avís ens hem quedat perquè tot el discurs ha estat descafeïnat i ha centrat l'atac directe amb la mirada obsessionada més en el Congrés dels Diputats i els pressupostos espanyols que Catalunya.

De fet, Abascal ha evitat de totes anomenar-la pel seu nom i ha substituït el nom propi de Catalunya per "patria chica", diferenciant-la de la que ell considera que és la pàtria gran, en aquest cas Espanya. Una roda de premsa oberta als mitjans tot i que ha estat vetat El País perquè "fan política amb la comunicació" i on, la llengua castellana ha predominat al 99%: tan sols un periodista ha preguntat en català i en aquest cas, el diputat Ignacio Garriga ha contestat amb un "gràcies per la pregunta" i acte seguit, ha formulat tota la resposta en castellà.

L'obsessió amb TV3

L'atac més directe l'ha fet contra "els xiringuitos independentistes" i tant Abascal com Garriga posen totes les mirades a TV3: "Segueix rebent diners una plataforma que incita a l'odi, aquest mitjà s'ha de tancar per adoctrinar i fomentar l'odi". En la mateixa línia ha comparat els immigrants i els drets que han de tenir.

La roda de premsa ha estat per repassar tot el que Vox considera que ha estat la crisi política per l'independentisme des del seu inici. Ha marcat la primera data amb els pactes del Magestic, també ha citat el del Tinell, "les retallades d'Artur Mas i la Generalitat quebrada". D'altra banda, també demanen unes "eleccions lliures, pacífiques i democràtiques i que tothom condemni la violència independentment d'on vingui".

En aquest sentit, Abascal ho ha comparat amb les darreres eleccions basques i gallegues on ha recordat que una diputada del seu partit "va ser agredida". I senyala directament a la CUP abans que passi res com la culpable de tot: "Incita a la violència contra nosaltres i per això els denunciarem i no ho permetrem de cap manera". El partit d'ultradreta està convençut que donarà la sorpresa i es representaran "milions de catalans".

Abascal, interessat en ETA

Sorprenentment, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha dedicat més minuts a ETA que els independentistes. I ha titllat de "procés de ruptura constitucional el que es viu amb PSOE i ETA des de l'any 2003, amb Otegi i Sánchez". Lamenta que molts facin mofa del seu partit però han pogut comprovar com "Bildu no existeix perquè és ETA i Pablo Iglesias només és un ambaixador de tot plegat". De fet, tan sols ha citat Esquerra, no Junts, i l'ha posat en aquest "procés de ruptura" com un actor més.