No se sap si ha estat un lapsus o no, però com a lapsus ha estat bastant revelador. El líder de Vox, Santiago Abascal, situa al mateix nivell els governs democràtics i la dictadura franquista. Ha estat durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats, durant la qual ha acusat Pedro Sánchez de "presidir el pitjor govern d'Espanya en 80 anys". El dirigent ultra ha qualificat el govern de coalició de "catàstrofe amb potes", barrejant temes com la immigració, la nova llei de memòria històrica o la lluita contra la violència masclista.

El president espanyol s'ha adonat de la referència temporal, i en la seva resposta li ha retret: "Ha estat un lapsus propi de vostè. Ha equiparat governs democràtics amb els de la dictadura. 80 anys ha dit. Ha vingut a dir que troba a faltar algunes formes de governabilitat afortunadament superades". Arran de la nova llei de memòria històrica, que el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve, Pedro Sánchez s'ha compromès a "prohibir i il·legalitzar fundacions que defensen la dictadura franquista", com la Fundació Nacional Francisco Franco.

pedro sanchez sessio control congres - EFE

FOTO: El president espanyol constata que Abascal "troba a faltar formes de governabilitat afortunadament superades" (EFE)

En la seva intervenció, Santiago Abascal ha denunciat la "llei de memòria totalitària" que pretèn aprovar La Moncloa. Però de nou també s'ha referit a la "immigració massiva que ens omple de MENA" o "les polítiques de gènere que ens enfronten". El dirigent ultra ha acusat el president espanyol "d'enfrontar els espanyols amb vells odis i baralles ideològiques" i de "condemnar els espanyols més desfavorables" durant la gestió de la pandèmia.

Rufián estén la mà en va

L'estratègia de Pedro Sánchez pels pressupostos generals de l'Estat es manté, ara per ara, inalterable. L'objectiu és buscar una majoria àmplia i transversal, que vagi de Ciutadans al PNB o Esquerra Republicana. Durant la sessió de control d'aquest dimecres, malgrat admetre que "no s'ha apartat de la fotografia de Colón", ha insistit a negociar amb la formació d'Inés Arrimadas. El mateix ha reclamat a Gabriel Rufián, a qui ha demanat "fer un esforç entre tots per a superar la dialèctica ideològica". De res no ha servit que el diputat republicà li hagi estès la mà per a pactar uns comptes sense Cs.