La setmana vinent es preveu que el Consell de Ministres aprovi l'avantprojecte de llei de memòria històrica, fet que provocaria, segons apunta El Periódico, que s'anul·lessin totes les condemnes produïdes "per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa" durant la Guerra Civil o la dictadura franquista.

La nul·litat d'aquests judicis i les seves respectives sentències inclou, entres d'altres, el del president de la Generalitat Lluís Companys. L'avantprojecte s'aprova quan es compleixen 80 anys del seu afusellament.

Lluis Companys

Imatge d'arxiu del president Lluís Companys

Il·legalitzar la fundació Francisco Franco

El citat mitjà ha tingut accés a l'esborrany de la nova llei de Memòria Històrica i subratlla que permetrà il·legalitzar fundacions com la Francisco Franco o d'altres del mateix caire que fan apologia i inciten a l'odi i la violència contra les víctimes del franquisme.

Billy el Niño GTRES

Billy el Niño / GTRES

Billy el Niño

La nova llei també planteja revocar distincions, nomenaments, títols i honors institucionals, condecoracions o recompenses "que es van concedir o suposen una exaltació del franquisme". Aquesta és una de les demandes que ha fet Podemos a partir del cas del policia conegut com a Billy el Niño.

El passat mes de maig, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ja va assegurar, en una intervenció al Senat, que es retirarien les condecoracions de l'expolicia franquista Antonio González Pacheco, conegut com Billy el Niño, mort als 73 anys per coronavirus.

"Reconeixement, reparació i dignificació"

La llei inclou una menció especial al rol de les dones durant el franquisme, ja que moltes van ser humiliades, vexades, assassinades o violades pel fet de ser mares o filles de perseguits. La nova llei busca des de diferents angles el "reconeixement, reparació i dignificació" de totes les víctimes.