El govern de Francina Armengol a les Illes Balears va modificar el contracte de mascaretes adjudicat a dit a l'empresa del cas Koldo amb l'objectiu de finançar-les amb fons europeus quan ja sabia que el material incomplia els requisits necessaris per al seu ús. Segons avança El Español, primer va acordar la licitació de la compra de mascaretes amb Soluciones de Gestión SL, els hi va pagar els 3,7 milions d'euros provinents del pressupost balear, va rebre el material i, més tard, en comprovar que els havien estafat, va ordenar modificar les licitacions per poder imputar aquesta despesa al Fons Europeu de Desenvolupament Regional. És a dir, als fons europeus. 

Això és el que consta en la documentació que està en mans de l'actual govern balear, presidit per la popular Marga Prohens. De fet, l'executiu balear s'ha personat en la causa que segueix l'Audiència Nacional, després de la querella de la Fiscalia Anticorrupció, com a acusació particular. A més, un element important és que aquests 3,7 milions seran investigats per la fiscalia europea en tractar-se de fons europeus en el marc d'una possible malversació de fons de la Unió Europea. 

Els temps dels canvis de licitació

El govern balear de Francina Armengol va fer la comanda a l'empresa vinculada al cas Koldo el 29 d'abril del 2020. L'empresa apadrinada per Koldo García, assessor personal de l'exministre de Transports José Luís Ábalos, es va comprometre a entregar 1,5 milions de mascaretes FFP2 KN95 procedents de la Xina. Ábalos, aleshores, tenia les competències de compra d'aquest material. El 5 de maig, només una setmana després, el servei de salut de les Illes Balears van fer la transferència econòmica de 3,7 milions d'euros, a un preu de 2,55 euros la unitat. Amb tot, l'executiu va comprovar un 8 de juny que les mascaretes no complien els requisits, un mes després de rebre el material. 

Armengol va ordenar canviar les licitacions

Malgrat conèixer que el material no complia els requisits, un mes després (3 de juliol), l'executiu d'Armengol va començar a tramitar la modificació dels contractes per poder substituir amb fons europeus els 3,7 milions gastats amb diners balears. Aleshores, va enviar l'expedient per poder fer els tràmits a la Direcció General de Fons Europeus, responsable del control, seguiment i avaluació dels fons provinents de la UE. El Ministeri d'Hisenda de María Jesús Montero va donar llum verda a aquesta operació.

El govern d'Armengol va reclamar tres anys més tard d'haver formalitzat el contracte els danys de l'empresa Soluciones de Gestión SL, justament quan l'actual presidenta del Congrés sabia que perdia les eleccions a les Illes. Era el 6 de juliol del 2023. Concretament, van demanar una indemnització de 2.626.584,40 euros. De fet, en el moment que reclama una indemnització, Armengol sabia que la fiscalia havia actuat amb anterioritat contra aquesta operació

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!