El ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha defensat la necessitat de crear un nou Estatut per Catalunya, tot i que a la vegada ha acceptat que aquesta opció "possiblement, no satisfaria cap de les parts" implicades al conflicte. Així ho va explicar al programa 'Preguntes Freqüents' de TV3, on ha apuntat que "l'important és mantenir la convivència".

Durant l'entrevista, també ha valorat que el fet que hi hagi presos polítics independentistes "no ajuda en un projecte de normalització, de concòrdia".  "Són elements que s'haurien de superar", ha insistit.

Tot i això, assegura que creu que l'empresonament "no va agafar el sorpresa" els dirigents independentistes, ja que segons el socialista "eren conscients de la situació en què estaven, la que es trobarien". "D'algunes de les seves manifestacions es desprèn l'assumpció d'aquesta responsabilitat", apunta.

En ser preguntat per les seves declaracions on acusava els CDR de ser el "germen de la kale borroka", ha confessat que ja no ho pensa "perquè, afortunadament, no ha derivat en això". D'altra banda, però, va voler aclarir que ell "no ho va afirmar, sinó que vaig suggerir que podria ser-ho".