El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat que els Comitès de Defensa de la República (CDR) que s'han creat a Catalunya són el "germen de la kale borroka" i recorda que aquest tipus de comitès ja es van muntar en les revolucions de Cuba, Veneçuela o Nicaragua.

En la seva opinió, cal combatre'ls amb l'estat de dret perquè "no només agiten el carrer, també assenyalen persones, negocis o seus dels partits polítics". En una entrevista concedida a Europa Press, el número tres del PSOE ha deixat clar que "el nom" d'aquestes organitzacions, "ho diu tot".

La seva funció, diu, és el "control de la població": recorda en aquest sentit que ja es van utilitzar en les revolucions de països sud-americans. I ha afegit que el que caracteritza "un escamot d'aquests" és que "vigila la quadra, qui entra, qui surt, qui parla", exposa per afegir a continuació que són "elements d'informació, també d'agitació, són un mal germen".

Agitació i burla

No obstant això, considera que "el pitjor" és que el Parlament, que "hauria de ser garantia per als drets de la gent" i "donar seguretat" forma part també "de l'agitació". Així s'ha referit a la decisió d'aquest dimecres de la Cambra catalana, que no ha volgut condemnar les actuacions violentes d'aquests grups, com proposava el PSC.

José Luis Ábalos sosté que és necessari "actuar" contra aquests grups però "sense caràcter excepcional", sinó amb els "recursos i respostes de l'estat de dret". Afegeix que l'estat de dret està actuant "encara que a algú li puguin molestar els ritmes". En aquest sentit, recorda que "amb l'estat de dret es va derrotar ETA" i "sempre sobre la base de la llei".

"Quan no ha estat efectiu és quan no ha estat així, quan s'ha burlat o s'han buscat dreceres, llavors es torna en contra". No obstant això, precisa que "sense subestimar aquestes qüestions" tampoc no cal posar-se en el pitjor dels casos, en el sentit de pensar que això no és només puntual i que continuarà. Per això, aposta per la "responsabilitat i la prudència, tampoc frivolitzar".