Els informes de la Fiscalia del Tribunal Suprem contraris als indults dels presos polítics tenen biaix polític. No només ho veu l'independentisme, sinó també el govern espanyol. Almenys en aquests termes s'ha expressat aquest dimecres el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que com a jutge en excedència ha recordat que els informes del poder judicial han de seguir criteris tècnics i jurídics. El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha fet un pas més i ha defensat obertament que els líders independentistes haurien d'estar en llibertat. Marlaska ha optat per esperar que la carpeta arribi a la taula del Consell de Ministres.

En una entrevista a la Cadena SER aquest dimecres al matí, el ministre de l'Interior no s'ha volgut pronunciar sobre la decisió final de l'executiu. "No ha arribat el meu moment processal oportú, com dirien els fiscals del Tribunal Suprem. Aquest és quan estiguin damunt de la taula del Consell de Ministres", ha rebatut. No obstant això, ha recordat que durant "35 anys de forma ininterrompuda" ha estat jutge, i que "els informes dins l'àmbit del poder judicial m'agrada que siguin informes tecnicojurídics", insinuant que els del ministeri públic no ho són.

En canvi, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha preferit no opinar sobre els informes de la Fiscalia. Això sí, en una entrevista en paral·lel a RNE, ha avisat que "per resoldre el conflicte territorial és important que es pugui fer política". Això no es fa "a través de mitjans policials o judicials", sinó "a través de la política, el parlamentarisme i el diàleg". Per això, ha conclòs: "El fet que aquestes persones estiguin a la presó obstaculitza solucions. Aquestes persones haurien d'estar fora de la presó".

L'informe contrari de la Fiscalia

Els fiscals del Tribunal Suprem han informat en contra de la concessió de l'indult als nou polítics catalans que es troben presos per delictes de sedició per la seva participació en el procés sobiranista català. Fonts del ministeri públic han confirmat a ElNacional.cat que "els fiscals del judici del procés han presentat davant el Tribunal Suprem els informes, que són contraris a la concessió de l'indult a tots els condemnats" i que "no s'aprecien raons d'equitat, justícia o utilitat pública per concedir l'indult". Els fiscals que els van acusar de rebel·lió han remès els seus informes al Tribunal Suprem, que ara ha d'emetre el seu propi dictamen i enviar-lo al govern espanyol.