Les juntes de tractament de les presons de Wad-Ras, Lledoners i Puig de les Basses han tornat a proposar el tercer grau per als presos i preses polítics. Ho acaba d'anunciar el secretari de Mesures Penals, Armand Calderó.

Segons el que està establert, aquest mes de gener s'havia de fer la revisió del segon grau que tenen tots, i avui Justícia ha fet pública la proposta de les presons després que les juntes de tractament s'hagin reunit avui a les 9 h simultàniament.

Amb un marcat to polític, Armand Calderó ha afirmat que "mai haurien d'haver entrat a la presó" i que la seva llibertat i execució de la pena no depèn ni del Govern ni de cap càrrec polític. "El problema no és què fan a la presó, sinó que un tribunal els ha enviat a la presó", ha dit el Secretari de Mesures Penals.

Calderó també ha fet l'explicació tècnica i en què s'han basat les juntes de tractament per fer la valoració. "En cap cas es pot mantenir un intern en un grau inferior al que li correspon", ha dit referint-se a l'article 72.4 de la llei que recull el règim penal. Mantenir-los en el segon grau seria una actuació "irregular", ha insistit.

judici proces banc acusats Tribunal Suprem Efe

El juliol de l'any passat el Tribunal Suprem va revocar el tercer grau tot i els informes tècnics i la unanimitat dels jutges de vigilància penitenciària. Les juntes de tractament avui han sospesat tant la decisió de Suprem com la situació actual dels presos. Actualment fa mig any més que són a la presó, els tècnics han tingut més temps d'observació i tots estaran en la quarta part del compliment de la pena aquest mes de gener. "No hi ha cap impediment legal perquè puguin accedir al tercer grau", ha exposat Armand Calderó, que alhora ha insistit que "la presó no és cap espai per al càstig ni la venjança".

Sense unanimitat per als consellers de Junts per Catalunya

A diferència de la resolució de l'any passat, la proposta del tercer grau no s'ha pres en tots els casos per unanimitat.

Cap conseller de Junts per Catalunya ha obtingut la unanimitat. Tampoc Raül Romeva i Carme Forcadell. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Dolors Bassa, sí.

Les juntes de tractament dels centres penitenciaris Dones de Wad-Ras, Lledoners i Puig de les Basses s’han pronunciat, aquest matí, en relació amb la revisió periòdica de la classificació dels membres del Govern i la presidenta del Parlament de l’XI legislatura i en relació amb els líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l’1 d’octubre.

Totes les propostes que han formulat les juntes de tractament són de classificació en tercer grau. El Centre Penitenciari Dones s’ha pronunciat en relació amb Carme Forcadell; el Centre Penitenciari Puig de les Basses, en relació amb Dolors Bassa, i el Centre Penitenciari Lledoners, en relació amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Dos mesos per analitzar la proposta

S'obre ara un termini de dos mesos en que un equip compost per 10 juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres ha d'analitzar la proposta. Estudiaran i avaluaran els informes elaborats pels equips dels mòduls de la presó, que estan en contacte diari amb les persones internes.

A més dels anys de la pena, les juntes de tractament tenen en compte altres factors com la conducta i el nivell d’adaptació de les persones penades al centre penitenciari, les condicions de les seves xarxes socials i familiars, la capacitat de reinserció laboral, si tenen o no antecedents penals, el risc de reincidència, el temps complert en presó preventiva i com a penat, els arguments de l’anterior classificació, l’assoliment dels objectius marcats en la classificació inicial i, finalment, el règim de vida més adequat per a la consecució dels nous objectius.

Quan el Servei de Classificació hagi resolt les classificacions, les notificarà a les persones afectades i a la Fiscalia. Les resolucions es podran recórrer davant del jutjat de vigilància penitenciària corresponent. La decisió d’aquest jutjat també es podrà recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que és el Tribunal Suprem.

Primeres reaccions

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, recorda que fins i tot aquest tercer grau no suposa la llibertat que reclamen i es mereixen: "No és la solució de res. Hem entrat a la presó perquè volíem decidir el nostre futur polític".

I el conseller Raül Romeva també lamenta la manca de drets que se li han privat: "Tornem a ser on érem. I l'única solució real també és allà on era: amnistia i autodeterminació".