Negociació, mobilització i consensos. És el que ha reclamat aquest diumenge la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, durant la Conferència Nacional del partit, que s'ha celebrat aquest dissabte i diumenge i que ha aprovat la ponència estratègica dels republicans pels següents anys, reforçant i reivindicant una vegada més la via del diàleg per resoldre el conflicte polític amb l'estat. Un diàleg que surt completament reforçat per les bases republicanes -més d'un 97% han aprovat l'estratègia- però no per l'independentisme, que continua llançant-se la taula de diàleg per dalt del cap: "Cal unitat estratègica. No uniformitat. Però si unitat per poder seguir endavant amb objectius clars i donant-nos la mà amb els companys de viatge", ha vindicat Vilalta, que ha dit que els republicans treballen per construir complicitats amb agents econòmics, socials i polítics, i que són els que han demostrat tenir una proposta per resoldre el conflicte polític.

"Som diversos com la ciutadania, volem ser tan amplis com tota la ciutadania. I això, lluny de ser una feblesa, és una fortalesa enorme", ha seguit la secretària general i portaveu del partit al Parlament, que ha defensat que els consensos més amplis del país són l'amnistia i l'autodeterminació, cosa per la qual treballen per diferents vies, sent una d'ella, assegura, la taula. És per això que ha exigit a la resta de companys independentistes que no desmereixin aquesta taula, perquè "és la millor via per confrontar" les idees del conjunt del país: "No mereixem que es desmereixi l'oportunitat, perquè el reconeixement del conflicte a la taula ens ha permès deixar de ser un afer intern i ens ha fet ser un actor". 

 

Alternatives

Ben igual com la ponència aprovada inclou, Vilalta ha assegurat que contemplen alternatives per si la taula fracassa, però també per treballar-les en paral·lel: "Aquí ningú renuncia a cap instrument democràtic", ha reivindicat, i ha dit que en tot cas si la taula fracassa, no ha de ser perquè l'independentisme hi vagi amb poca força, sinó per la incapacitat de l'estat espanyol a l'hora de donar solucions. I a més, mentre es treballa en la resolució conflicte del polític, ha subratllat que segueixen treballant en la gestió: "En el mentrestant, mentre generem consensos i encarrilem el procés, no volem renunciar a fer polítiques republicanes transformadores". 

Vilalta ha tancat la seva intervenció reivindicant que la Conferència Nacional del partit d'aquest cap de setmana demostra que els republicans tenen una proposta: "Una proposta per avançar a culminar la república catalana, però també pel dia a dia, per la república, la llibertat i la independència". Aquesta proclama amb la que ha acabat Vilalta va completament en la línia de discurs que va fer ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès​, en l'obertura de la Conferència Nacional, quan va reivindicar la gestió d'ERC com la bona: "ERC som els que cridem poc però que fem que les coses passin".