Sense tensions. És com han afrontat aquest cap de setmana els dirigents d'Esquerra Republicana la Conferència Nacional del partit, on s'ha aprovat amb una amplíssima majoria -el 97,23%- la ponència estratègica dels republicans, que reivindica l'estratègia del diàleg com l'acció a seguir els anys vinents. Un diàleg que malgrat que ara no té una data de trobada, Oriol Junqueras dona per fet que arribarà: "Acabarà arribant segur encara que només sigui per decidir el repartiment d'actius i passius entre la nova república naixent i el regne d'Espanya".

"La negociació hi serà segur encara que també o només sigui amb la comunitat internacional de la qual nosaltres volem formar part, la negociació existirà segur encara que només sigui per negociar amb quines condicions ens incorporem en el concert de les nacions lliures del món", ha seguit reivindicant Junqueras, que ha defensat que en aquest diàleg cal anar-hi "com més preparats millor", i com més acompanyats millor. 

Dret a culminar el camí

El president del partit ha assegurat que l'independentisme d'avui té "la immensa sort" que el repte al qual fa front és "infinitament més fàcil" que al repte que van haver d'assumir els independentistes d'abans: "Si el nostre repte és més fàcil, no tenim cap dret a no culminar el camí cap a la llibertat del nostre país, de la justícia social, el camí cap a la independència com a expressió democràtica de tots els drets civils, polítics i socials de la nostra societat", ha declarat.

Junqueras ha demanat que aquest diàleg, que avala ERC però no el conjunt de l'independentisme, no ha de fer por a la gent i ha de fer sentir orgull: "No ens fa cap por, ens fa sentir orgullosos defensar la nostra voluntat i els nostres principis també en tots aquells àmbits de negociació que siguin possibles". I ha tancat la seva intervenció demanant a la gent que segueixi mobilitzada per guanyar i per honorar la memòria dels predecessors: "En cas de dubte us heu de posicionar a favor d'aquells que trien el camí més difícil, que demostren més coratge, que no tenen por a l'hora de defensar les seves idees, aquells que no es deixen intimidar per les presons de l'estat", ha llançat el president republicà. 

La intervenció de Junqueras s'ha produït després que les bases d'ERC hagin aprovat l'aposta pel diàleg mitjançant una ponència política que, després de ser elaborada per una comissió coordinada per Raül Romeva, ha incorporat més de 400 esmenes de la militància. Les més rellevants són l'exigència de la militància que la taula incorpori un calendari, metodologia clara, i retiment de comptes a la ciutadania sobre els acords presos. I també incorpora accions paral·leles a la taula, com apel·lar a organismes externs com la Unió Europea, el Consell d'Europa o l'Organització de les Nacions Unides.