Almenys 8 de les 52 Audiències Provincials ja han decidit que revisaran les penes d'agressors sexuals per la nova llei del 'només sí és sí'. Així, contradiran el criteri marcat pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, de no rebaixar les condemnes que ja entren dins de la nova forquilla penal, que s'ha eixamplat amb la reforma del Codi Penal. Les audiències provincials de Madrid, Valladolid, Biscaia, Granada, Còrdova, Màlaga, Saragossa i Alacant han unificat criteri en diferents conclaves i totes elles han coincidit a continuar apostant per rebaixes de penes a favor del reu per ajustar-les al nou marc legal. D'altra banda, les audiències de Navarra, Las Palmas i La Rioja, ja s'han pronunciat en la mateixa línia que el Ministeri Públic. Tot plegat a l'espera que la Sala Penal del Tribunal Suprem es pronunciï sobre les revisions de sentències i deliberi sobre els primers recursos interposats en els dies vinents.

8 audiències provincials es desmarquen de la Fiscalia

Les Audiències Provincials comencen a marcar els seus propis criteris per l'aplicació de la llei de llibertat sexual, encara que amb diferències entre si. L'última a ignorar les recomanacions de la Fiscalia ha estat la d'Alacant. En aquest cas, la Junta de magistrats ha acordat revisar les sentències fermes en les quals el penat estigui complint la pena o pendent de complir-la i aplicar "la disposició legal més favorable al reu en cada cas, sense fer una nova individualització de la pena" tal com estipula l'article 2.2 del Codi Penal davant de la falta d'una disposició transitòria, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. S'han anat pronunciant en la mateixa línia l'Audiència Provincial de Madrid, la de Valladolid, la de Màlaga, Granada, Còrdova i la de Saragossa.

3 audiències avancen que no rebaixaran penes

Aquest mateix dilluns l'Audiència Provincial de Navarra ha informat que no rebaixarà les condemnes quan les penes que van ser imposades puguin ser també imposables d'acord amb el nou marc legal establert per la llei. Segons ha explicat, "fins que no es pronunciï el Tribunal Suprem establint doctrina jurisprudencial en relació amb l'aplicació retroactiva de la Llei Orgànica 10/2022" les dues seccions penals de l'Audiència Provincial aplicaran els criteris de revisió que han acordat al seu conclave, que coincideixen amb la interpretació de la Fiscalia General de l'Estat. L'Audiència Provincial de La Rioja va anunciar fa dues setmanes que s'acollia a la disposició transitòria del Codi Penal per no modificar cap de les 54 sentències que ja han revisat després de la nova Llei de Garantia de la Llibertat Sexual. Per la seva part, la junta sectorial de magistrats de les seccions penals de l'Audiència Provincial de Las Palmas, va determinar divendres que només es revisaran d'ofici les condemnes fermes per delictes sexuals quan es detecti que la pena imposada és més gran que les contemplades en la nova norma, en línia amb la Fiscalia. En el cas de Biscaia, detallen que només revisessin les sentències en la que els penats hagin obtingut la suspensió de la condemna i no es trobin a la presó. Les revisions es faran cas per cas, se sol·licitarà l'opinió de totes les parts implicades, i s'evitarà a les víctimes no personades "tràmits inútils que les puguin perjudicar".