El Tribunal Suprem preveu abordar en menys d'un mes els primers recursos presentats per condemnats per delictes sexuals que demanen que es tingui en compte la rebaixa de les penes arran de la nova llei del 'només sí és sí'. D'aquesta manera, l'Alt Tribunal assentarà precedent enmig de la polèmica entre la impulsora de la llei, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i el poder judicial. Fonts jurídiques han informat Efe que el tribunal de garanties ja té damunt de la taula diversos recursos de cassació contra sentències sobre delictes sexuals, segons els quals les defenses han invocat una infracció de llei i demanen adaptar les penes imposades a la nova forquilla de condemnes contemplada en la reforma del Codi Penal, que rebaixa la pena mínima per les agressions. A més a més, s'espera que el ple de la Sala Penal del Suprem es pronunciï sobre la llei en les setmanes vinents.

El Suprem decidirà com afecta la nova llei a les condemnes no fermes

D'aquesta manera, els magistrats del Suprem podrien abordar algun d'aquests recursos en menys d'un mes. Es tractarà del primer pronunciament de l'Alt Tribunal sobre com afecta la Llei orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual a les condemnes per delictes sexuals, encara que les mateixes fonts insisteixen que caldrà estudiar-ho cas per cas. Amb tot, deixen clar que no es tracta de peticions de revisió de pena per part dels condemnats, sinó recursos a sentències que encara no són fermes, tenint en compte que la reforma no inclou una disposició de transitorietat que indiqui què s'ha de fer en els casos on les sentències no són fermes i que han quedat entre l'anterior llei i la nova. D'altra banda, fonts consultades per Europa Press expliquen que el més probable és que a l'alt tribunal acabin arribant també recursos contra les revisions de pena de les condemnes ja fermes que facin tribunals inferiors.

Per què s'ha de pronunciar el Suprem?

En qualsevol cas, les fonts d'Efe recalquen que el pronunciament del Suprem no es deu a la polèmica sorgida després del degoteig de rebaixes de penes a agressors sexuals arran de la Llei de Llibertat Sexual, sinó que, subratllen, es tracta del ritme natural dels recursos de cassació. La retallada dels anys de presó es deu al fet que en aquells casos on la sentència digués expressament que havia d'imposar al condemnat la pena inferior, no hi ha més remei que ajustar automàticament la nova pena mínima a favor del condemnat, que és menor després de la reforma.