El 73% dels ciutadans espanyols es posiciona en contra que el president a l'exili Carles Puigdemont sigui el candidat de Junts a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig, segons una enquesta de Gad-3 per Mediaset. El sondeig s'ha publicat tres dies després que l'eurodiputat anunciés la seva candidatura als comicis en una conferència des d'Elna (Catalunya Nord), en la qual va condicionar el seu retorn a tenir una majoria per ser investit. Així, només el 16% dels enquestats per Gad-3 està a favor que Puigdemont sigui el cap de llista de Junts, mentre que un 11% evita pronunciar-se sobre la qüestió.

📊 Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig? Així van els sondejos
 

El sondeig també mostra que un 60% dels consultats no considera que la llei d'amnistia ajudi a millorar el clima polític a Espanya, un 31% afirma que serà un impuls per pacificar la situació i un 9% no respon a la qüestió. Una altra dada que destaca de l'estudi és que el 68% dels espanyols creu que el govern de Pedro Sánchez ha cedit massa davant dels partits independentistes, mentre que un 24 % no ho considera així. El 8% restant no ho sap o no contesta.

El PSC, principal favorit per al 12-M, segons les enquestes

El primer secretari del PSC i candidat socialista, Salvador Illa, guanyaria les eleccions a Catalunya, segons una enquesta de Sigma Dos pel diari El Mundo, publicada aquest diumenge, que li dona una forquilla d'entre 39 i 41 escons. L'enquesta, elaborada entre el 14 i 22 de març, només recull l'opinió dels 2.104 entrevistats d'un dia posterior que Puigdemont anunciés la seva candidatura i, per tant, manté la incògnita de l'efecte que pot tenir la seva presència com a cap de llista. Pel que fa a l'independentisme, la suma de forces es quedaria a 4 escons de la majoria absoluta en la forquilla més alta, ja que ERC i Junts es disputarien la segona plaça. Als republicans els dona una forquilla d'entre 27 i 28, lluny dels seus actuals 33 representants, mentre que Junts passarien dels 32 diputats a una forquilla d'entre 25 i 29. 

El Partit Popular guanyaria força, arribant a quintuplicar els resultats dels anteriors comicis, amb una forquilla d'entre 13 i 15. Els comuns també augmentarien representació a la cambra, amb entre 9 i 10 escons, mentre que Vox en perdria dos diputats, passant d'11 a 9. La CUP també restaria dos representants, quedant-se amb 7.

L'enquesta Ipsos pel diari La Vanguardia mostra un escenari molt similar, que situa el PSC en un resultat exacte de 41 diputats. Tanmateix, els socialistes només podrien governar a través d'un tripartit amb ERC i comuns, o del bipartit entre els socialistes catalans i Junts per Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!