El primer secretari del PSC i candidat dels socialistes catalans, Salvador Illa, és el principal favorit per guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Això és el que diuen les enquestes, malgrat que no recullen l'efecte que pot tenir la candidatura del president a l'exili, Carles Puigdemont. De fet, ni tan sols ha transcendit sota quines sigles es presentarà el líder de Junts per Catalunya. Una enquesta de Sigma Dos pel diari El Mundo, elaborat entre el 14 i 22 de març entre 2.104 entrevistats, situa Salvador Illa en una posició de força en una forquilla d'entre 39 i 41 escons. El sondeig només recull el dia posterior des que Puigdemont va anunciar la seva candidatura des d'Elna, per tant, queda com a incògnita l'efecte que pot tenir el seu discurs. 


🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, possibles candidats i tota la informació

 

Els socialistes catalans, segons aquesta enquesta, serien els clars vencedors del 12-M, però necessitarien pactes amb altres formacions per arribar al Palau de la Generalitat. Els de Salvador Illa, així mateix, obtindrien entre 26 i 27 escons en la demarcació de Barcelona; entre 6 i 7 diputats en la demarcació de Tarragona; 3 diputats a les comarques de Girona; i 4 a les de Lleida. Ara, amb 33 escons, veurien rendibilitzades les polítiques de Pedro Sánchez des de la Moncloa i la seva política d'oposició "constructiva" al Parlament. El PSC agafaria l'embranzida dels bons resultats de les eleccions municipals i de les generals, en les quals van obtenir 19 escons de 48. 

De fet, és un escenari similar al que dibuixa Ipsos pel diari La Vanguardia, que situa el PSC en un resultat exacte de 41 diputats. En aquest escenari, el PSC només podria governar si és a través d'un tripartit amb ERC i comuns, o del bipartit entre els socialistes catalans i Junts per Catalunya. El sondeig de La Vanguardia tampoc recull el probable efecte Puigdemont, ja que està feta entre el 16 i 20 de març entre 1.425 entrevistats. 

Captura de pantalla de l'enquesta de Sigma Dos per 'El Mundo' pe ra les eleccions del 12-M
Captura de pantalla de l'enquesta de Sigma Dos per 'El Mundo' pe ra les eleccions del 12-M

Frec a frec entre Junts i ERC per la segona posició

La segona posició se la disputarien entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. L'independentisme perdria la majoria absoluta en les dues enquestes, i, sense Puigdemont, tant republicans com junters perdrien escons. Pel que fa al partit del president a l'exili, l'enquesta d'El Mundo els situa entre 26 i 29 escons (17,8%), mentre que actualment en tenen 32. La Vanguardia posiciona Junts en una sòlida segona posició amb 29 diputats. Junts per Catalunya obtindria entre 14 i 15 diputats a les comarques de Barcelona; entre 2 i 3 a Tarragona; repetiria els 7 de les comarques gironines; i es quedaria entre 3 i 4 diputats de Lleida

Els republicans també notarien el desgast de governar aquests últims 3 anys. El Mundo situa els de Pere Aragonès en una forquilla d'entre 27 i 28 escons, mentre La Vanguardia una clara tercera posició amb 26 diputats. Serien el partit que més diputats perd, una dinàmica que arrossega de les eleccions municipals del 28 de maig i de les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Els de Pere Aragonès no traurien partit als seus tres anys de govern i podrien, fins i tot, veure's afectats per la candidatura del president a l'exili.

La CUP, sense candidat i de baixada, impossibilita una majoria independentista

La CUP també disminuiria els seus 9 escons actuals als 7 que pronostiquen les dues enquestes. La suma dels tres partits independentistes per la forquilla alta arribaria als 64 diputats, a quatre de la majoria absoluta. De fet, l'independentisme perdria fins a 10 diputats en 3 anys i un 10% dels suports. ERC, Junts i la CUP passarien de tenir la suma més elevada en suports, amb la majoria del 52%, a no aprofitar-ho. Els anticapitalistes obtindrien 4 diputats a Barcelona; 1 a Tarragona; 2 a Girona; i perdrien representació a Lleida.

Enquesta d'Ipsos a 'La Vanguardia' per a les eleccions del 12-M
Captura de pantalla de l'enquesta d'Ipsos a 'La Vanguardia' per a les eleccions del 12-M

El PP podria quintuplicar els seus resultats

El Partit Popular català, que encara no ha elegit candidat, podria quintuplicar els resultats de fa 3 anys. Els populars van obtenir únicament 3 diputats l'any 2021, sent el pitjor resultat de la seva història a Catalunya. Tanmateix, la bona dinàmica de les eleccions municipals i generals els portaria a arribar als 15 diputats. Concretament, 9 diputats a la demarcació de Barcelona, on només van obtenir representació fa 3 anys; 2 escons a Tarragona; 1 a Girona; i entre 1 i 2 a Lleida. 

Els comuns creixen, a l'espera de Podem Catalunya

Els comuns podrien créixer entre 1 i 2 escons amb Jéssica Albiach repetint com a cap de llista. Assolirien 8 diputats a la demarcació de Barcelona, però perdrien el de Tarragona. Això sí, recuperarien el de Girona que van perdre fa 3 anys i es balla el diputat de les comarques de Lleida.  Per la seva banda, Ciutadans desapareixeria i l'extrema dreta de Vox perdria dos diputats, a l'espera de la bona dinàmica que arrossega el Partit Popular. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!