El 42% dels europeus creuen que la Unió Europea hauria de fer de mediadora en el conflicte Catalunya-Espanya i un 76% afirmen que la UE hauria de posicionar-se. Així es desprèn d'una enquesta del Diplocat a 2.561 persones de nou països de la UE i que contrasta amb l'actitud que es manté des de Brussel·les, on oficialment es considera que el tema català és un afer intern i que l’ha de resoldre l’Estat espanyol.

El percentatge d'europeus que consideren que la UE ha de fer de mediadora és significativament més alt que qualsevol altra opció, com ara donar suport a un referèndum (18%), donar suport a Espanya (16%) i no posicionar-se (14%). L'estudi revela que el 76% de participants opinen que el conflicte "no està resolt".

El 34% dels enquestats consideren que la gestió que està fent la UE del conflicte és errònia, mentre que el 39% l'aprova. Quant a l'actuació del govern espanyol, el 39% la suspenen amb una nota de 4,7, mentre que en el cas del Govern, el 61% aproven la seva gestió malgrat que li atorguen un aprovat justet, un 5,2.

Quant als efectes del conflicte i la seva gestió en la imatge d'Espanya, un 31% consideren que ha empitjorat i un 22% declaren que ha millorat. Per contra, el 34% dels enquestats sosté que ha millorat la seva imatge de Catalunya i un 23% diuen que ha empitjorat.

Valoració idèntica

Catalunya obté una valoració global idèntica a la d'Espanya, un 7,3. Els alemanys valoren Catalunya per sobre d'Espanya, mentre que britànics i italians ho fan per sota. Els principals conceptes associats a Catalunya són política, clima, bonica, amable, cultura i gastronomia.

La valoració de Catalunya com a destinació turística obté una nota molt elevada, amb una mitjana de 7,8, amb puntuacions elevades d'Estònia i Letònia, Eslovènia i Alemanya, amb suecs i suïssos una mica per sota de la mitjana.

Bona per fer negocis

Una altra dada interessant és que un 70% dels enquestats considera que Catalunya és un bon lloc per fer-hi negocis, i esmenten la cultura i la gent, la salut econòmica i la situació geogràfica com a valors principals.

L'enquesta s'ha dut a terme entre ciutadans de França, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, Suècia, Suïssa, Estònia, Letònia i Eslovènia i, segons el Diplocat, és representativa de 72 milions de persones.