Noves informacions que traspassen sobre les condicions dels treballadors del Parlament, després de la polèmica ara ja resolta de les llicències per edat, on treballadors cobraven sense treballar en els últims anys de la seva vida laboral. Ara l'agència ACN ha publicat que fins a 43 treballadors del Parlament estan cobrant més diners corresponents a triennis que al seu sou base, que no inclou els complements, i que com a mínim és de 1.463 euros. 

Són dades facilitades pel Parlament amb data de 16 de febrer, i per tant, són posteriors a la reforma que va entrar en vigor l'1 de novembre sobre la manera de calcular els triennis. El fet que entrés una nova norma implica que s'aplica a partir de llavors, però no als treballadors que ja tenien aquests drets adquirits. Amb la modificació feta el novembre, es manté que cada trienni suposa un increment del 5%, però ara es calcula segons la categoria que es tenia en cada moment i no sobre el sou actual, com es feia fins a l'octubre. L'any 2021 el Parlament va destinar 4,4 milions d'euros a pagar els triennis dels seus 324 treballadors, el 23% del total destinats als sous.

La reforma de la Mesa

La Mesa ampliada del 21 de setembre del 2021 va aprovar per unanimitat una reforma dels triennis regulats a l'article 96 dels Estatuts del Règim i del Govern Interiors (ERGI). I, posteriorment, la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del 14 d'octubre va ratificar la decisió per assentiment de tots els grups. El canvi sobre els triennis surt publicat al BOPC del 20 d'octubre i l'1 de novembre del 2021 va entrar en vigor.

En el redactat antic s'establia que "cada funcionari o funcionària del Parlament ha de rebre una quantitat equivalent al 5% de la seva retribució per a cada trienni d’antiguitat com a funcionari o funcionària del Parlament". I un segon punt concretava que "per al còmput de l’antiguitat es reconeix el temps de servei prestat en altres administracions públiques". Així doncs, fins a l'octubre per calcular l'antiguitat dels treballadors del Parlament s'aplicava el 5% del sou actual independentment de si alguns dels triennis s'havien treballat en categories inferiors i, fins i tot, en altres administracions públiques on l'import per a l'antiguitat és molt més baix.

Després de l'acord entre els partits per modificar aquest article, s'estableix que "cada funcionari o funcionària del Parlament ha de rebre com a trienni d’antiguitat una quantitat equivalent al 5% de la retribució que correspon al grup i nivell del lloc de treball que ocupi en el moment de la perfecció". La reforma afegeix que "en el cas que els tres anys de serveis s’hagin prestat en nivells o grups diferents, es computa pels tres anys l’import corresponent al grup i nivell en què estigui en actiu el funcionari o funcionària en el moment de perfer el trienni".

En un segon punt, es concreta que els funcionaris que tenen triennis previs en altres administracions públiques se'ls hi calcularà segons la quantitat establerta per a cada administració i no la del Parlament. Finalment, també es diu que el personal eventual de la cambra catalana, per la seva naturalesa, no té dret a cobrar per antiguitat.

Reaccions

Després de publicar-se aquesta informació i en matí de les rodes de premsa habituals dels partits, han estat diverses les veus que han comentat la qüestió. També ha reaccionat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a través de l'ACN, on ha dit que s'ha de donar un marge de temps per veure quins efectes té la reforma dels triennis que va entrar en vigor. En aquest sentit des de la Presidència assenyalen que els canvis que s'han fet tenen la voluntat de racionalitzar la despesa i recorden que fa anys que s'arrosseguen. Tenint en compte que el nou mètode de càlcul dels triennis ha entrat en vigor fa quatre mesos, la Presidència del Parlament no té previst una nova reforma tot i que no tanca la porta a revisar-ho més endavant si es donen les condicions i si hi ha consens entre els grups.

Des d'ERC la portaveu Marta Vilalta ha defensat l'actual sistema acordat, que considera que millora la situació i que ara se segueix "la línia correcta". També el PSC ha avalat el nou sistema de triennis, tot assegurant que ara el context que mostra que hi ha treballadors que cobren més pels triennis que de sou base no es tornarà a repetir: "Aquesta situació s'ha acabat", ha dit la viceprimera secretària d'Organització, Lluïsa Moret. En canvi des dels comuns el portaveu Joan Mena ha assegurat que demanaran explicacions a la Mesa i a Borràs: "Després de la polèmica de les llicències d'edat no podem permetre ni un sol escàndol més en relació a privilegis de treballadors que impliquin diners públics".