Més d'una quarantena d'eurodiputats, principalment de l'esquerra i l'ecologisme, exigeixen en una carta conjunta la llibertat del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC, Jordi Sánchez

També, insten a Espanya a "derogar o reformar" el delicte de sedició, ja que consideren que la interpretació que ha fet el Tribunal Suprem d'aquest delicte és "contrària al principi de legalitat".  Per això, consideren que el govern espanyol hauria d'utilitzar els mecanismes legals disponibles per assolir aquest objectiu com, per exemple, "promoure al Congrés la reforma del codi penal".

"Rebutgem una sentència injusta que crea un greu precedent per al dret de protesta", afirmen en la declaració conjunta, que s'ha publicat avui a les xarxes socials. 

Els eurodiputats basen els seus arguments en un informe tècnic publicat per Amnistia Internacional del passat 13 de maig. En aquest, l'ONG argumenta que és una "restricció desproporcionada dels seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica". 

D'altra banda, aquest grup d'eurodiputats ha exigit a les autoritats de l'Estat a "accelerar" la implementació del "pla de desacceleració" de les institucions penitenciàries per "facilitar que tots els presos en règim de semillibertat" puguin gaudir de beneficis per "sortir de la presó" mentre duri l'emergència sanitària desencadenada per la pandèmia del coronavirus.

Uns beneficis als quals es podrien acollir els presos polítics que des del passat cap de setmana gaudeixen del tercer grau, un règim de semillibertat que els permet pernoctar tres dies a casa i quatre al centre penitenciari. Es dona el cas que el passat mes d'abril el Tribunal Suprem va amenaçar als funcionaris de les presons catalanes perquè no deixessin en llibertat als presos polítics. 

Signants de la carta

La colíder dels verds, Ska Keller, la lider del GUE/NGL, Manon Aubry, i els vicepresidents de l'Eurocambra Heidi Hautala (Verds/ALE) i Dimitrios Papadimoulis han firmat la carta.

També s'han sumat a la missiva els eurodiputats catalans de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, i l'eurodiputat dels Comuns, Ernest Urtasun.

 

Així mateix, el comunicat ha rebut el suport dels eurodiputats Izaskun Bilbao (PNB) i Pernando Barrena (Bildu), així com els eurodiputats d'Unidas Podemos, Manu Pineda i Idoia Vilanueva, l'eurodiputada d'Izquierda Unida, Sira Riego, i l'eurodiputat d'Anticapitalistes, Miguel Urbán.